El ple del Parlament d'ahir va tombar la proposta de resolució de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d'investigació sobre el suposat «espionatge a periodistes i polítics per part del Govern».

Els vots de JxCat, ERC i la CUP es van imposar als de la resta de grups, de manera que no va prosperar la proposta. Els independentistes reclamen a la formació taronja, a socialistes, a comuns i a populars que ampliïn l'objecte d'investigació a tots els cossos policials, i no només a les «activitats de seguiment» per part dels Mossos d'Esquadra.

«Amb principis endavant tot el que ampliï, però no el que retalli o la faci inoperant», va lamentar la diputada socialista Assumpta Escarp. «No podem fer la transparència a mida», va replicar el republicà Òscar Peris.

Des de Cs, el diputat Matías Alonso va lamentar que els tres grups independentistes -«tots els reaccionaris»- hagin optat per un «no». En aquest sentit va carregar contra «els supremacistes amics» de Carles Puigdemont, als «republicans que prioritzen interessos partidistes» i als «antisistema que donen suport entusiasta». I els va instar a retirar totes les emenes i a aixecar «el bloqueig» a la comissió: «Tenen una oportunitat de fer un gest veritablement democràtic rebutjant una pràctica totalitària».

En agrair el to de la negociació, la socialista Assumpta Escarp va avalar que s'introdueixin més aspectes a la investigació com demanen els independentistes. Ara bé, hi donaran suport si això no suposa «retallar o fer inoperant» la comissió d'investigació.

En aquest context va advertir que «cap govern de manera presumptament il·legal» pot espiar i seguir persones que no en comparteixen «l'ideari». «És necessari aclarir els fets», va resoldre.