El Govern de la Generalitat i les forces sobiranistes catalanes van rebutjar ahir les «pressions» del Govern de Pedro Sánchez perquè facilitin la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat, davant la possibilitat d'un avançament electoral, i li van reclamar que reprengui el diàleg que «va trencar» la setmana passada.

Després que hagi transcendit que Sánchez estudia convocar eleccions generals el 14 d'abril davant el possible veto a la tramitació dels pressupostos, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha retret a Sánchez que llanci «globus sonda» sobre possibles comicis en lloc de comunicar-se amb la Generalitat, ERC i PDeCAT per reprendre unes negociacions que va decidir frenar «en sec». Artadi va remarcar que la decisió de convocar eleccions és exclusiva de Sánchez i va augurar que la prendrà «en funció de les seves expectatives electorals». «Si el Govern de Pedro Sánchez té algun interès que els grups independentistes a Madrid ajudin a tramitar els pressupostos, en lloc d'enviar globus sonda, hauria de posar-se en contacte amb els grups independentistes», va subratllar. Davant la pregunta de si el Govern se sent pressionat per aquest possible avançament electoral si fracassen els pressupostos, Artadi va reblar: «Ens sentim pressionats per seguir defensant els drets dels catalans». La consellera va culpar el Govern espanyol de la suspensió del diàleg al final de la setmana passada, cosa que ha atribuït a les pressions tant del PSOE com de PP, Ciutadans i Vox, que aquest diumenge, segons Artadi, «van fracassar» amb la seva manifestació. Ara, segons la seva opinió, s'hauria de «reprendre el fil on es va trencar» i tornar a la casella del «dimecres a la nit», quan es van intercanviar els últims esborranys la mateix Artadi, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la vicepresidenta de l'Executiu central, Carmen Calvo. Va indicar que els treballs que van liderar els tres «segurament anaven en la direcció correcta», però a un ritme «tan lent» que no era «suficient per poder tramitar els pressupostos».

El líder del PSC, Miquel Iceta, va avisar Torra que, per part del Govern i del PSOE, «no hi haurà un intercanvi d'autodeterminació per pressupostos» i va reclamar que l'inici del judici de l'1-O «no impedeixi seguir fent política». Segons Iceta, una «manera d'oposar-se al diàleg» és situar «com a requisit una condició que saps que l'altra part no accepta».

De la seva banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va negar que la seva formació se senti «pressionada» per un possible avançament electoral i va demanar a Sánchez que «s'assegui una altra vegada a la taula» per «concretar» les propostes que negociaven la setmana passada.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va demanar a Sánchez que "sigui valent» i «reprengui la via del diàleg sense condicions ni renúncies» amb el Govern «després del fracàs de la dreta» a Madrid.