Segueix-nos a les xarxes socials:

Cada dia hi ha més dones que es decideixen a ser empresàries, però «encara hi ha moltes limitacions»

Un estudi de la UVIC-UCC presentat ahir indica que a Catalunya un de cada tres empresaris és una dona

Un de cada tres empresaris a Catalunya és dona. Així ho posa de manifest l'estudi de la UVIC-UCC «El retrat de les dones emprenedores de Barcelona», presentat ahir a la tarda a Vic en el marc de la primera Trobada Dona i Empresa. «Som en un moment dolç i cada vegada són més les dones que emprenen i s'animen», va explicar la investigadora Patrícia Illa, que reconeix, però, que «encara existeixen moltes limitacions». La taxa d'emprenedoria femenina actual és d'un 7%, i se situa per primera vegada en uns barems molt similars als d'abans de la crisi.

L'estudi presentat, de les professores de la facultat d'Empresa i Comunicació de la UVIC-UCC Anna Pérez-Quintana i Anna Sabata-Aliberch i la investigadora externa Patrícia Illa, especifica que a Catalunya el 33% dels empresaris són dones, mentre que a la capital catalana la xifra ascendeix fins al 39%. Centrant-se específicament en Barcelona, se n'extreuen altres conclusions, com que les dones es fan autònomes més grans, de mitjana als 36 anys davant dels 34 dels homes.

També destaca que més dones emprenedores tenen estudis superiors -69% elles i 67% ells-; que el comerç al detall i l'hostaleria són els sectors majoritaris; o que, a diferència dels homes, que acostumen a crear les empreses per «oportunitat», en el cas de les dones també hi ha una àmplia mostra que ho fan per «necessitat».

A l'hora d'analitzar les conclusions, Illa remarcava que cada vegada més el paper de la dona emprenedora «s'està fent més visible», però que «queda molta feina per fer». Entre els motius que justifiquen per què «elles s'hi atreveixen menys», l'experta apuntava que manquen «referents femenins de lideratge». «La cultura empresarial encara es construeix en clau masculina i sense referent ni t'ho planteges», va afegir.

Basant-se en entrevistes a expertes en l'àmbit, altres raons que explicarien la diferència amb el sexe masculí, segons Illa, serien la baixa confiança en les seves capacitats, que són més exigents i que «la dona ha de dirigir dues empreses, a casa i a fora».

Prem per veure més contingut per a tu