09 de març de 2019
09.03.2019
Regió7

Finlàndia entra en una crisi política un mes abans de les legislatives

Sipilä renuncia però accepta continuar com a cap del Govern en funcions fins a les eleccions de l'abril

09.03.2019 | 00:27
El primer ministre dimissionari en una trobada amb ciutadans finesos

El primer ministre de Finlàndia, Juha Sipilä, va presentar divendres la seva dimissió i la del seu Govern després del fracàs de la iniciativa de reforma sanitària i passarà a dirigir un govern en funcions fins a les eleccions legislatives del mes vinent amb l'esperança de solucionar la crisi oberta abans que Finlàndia assumeixi, el proper 1 de juliol, la presidència rotatòria de la Unió Europea.

«Soc un home de principis i tenia clar des del primer moment que el principi aquí era: ho tirem endavant o marxem», va declarar el primer ministre en una compareixença davant els mitjans poc després de presentar la seva dimissió.

La renúncia de Sipilä passa a engrossir la llarga llista de fracassos que han protagonitzat els successius governs finlandesos durant l'última dècada per intentar ajustar el sistema sanitari –tan ampli en la seva cobertura com costós per a les arques públiques– en una població que està envellint a una velocitat alarmant.

Sipilä, que ha reiterat durant els darrers mesos que els canvis eren «crucials» per equilibrar les finances públiques, ha acabat reconeixent que la reforma sanitària «no podrà complir-se durant el mandat actual».

«Qüestions fonamentals s'han convertit en obstacles i no hi ha hagut temps per fer noves propostes», va explicar.

La reforma sanitària hauria reduït el creixement anual de la partida de despeses públiques en Seguretat Social i sanitat pública al 0,9 per cent entre el 2019 i el 2029 de l'estimació actual del 2,4 per cent. Es tracta d'un paquet de mesures d'extraordinària envergadura, que el primer ministre s'havia compromès al fet que fossin aprovades íntegrament, sense deixar-ne cap a l'aire.

Amb tot, l'actual primer ministre en funcions es va declarar disposat a seguir com a cap visible del Govern per estabilitzar la situació en les properes setmanes, fins a les eleccions del 14 d'abril. I fins i tot si les eleccions no mostren un resultat clar, Sipilä va declarar que està disposat a «mantenir-se en el càrrec si les negociacions de Govern es perllonguen», fins a l'assumpció de la presidència de la UE al juliol.

El dimissionari primer ministre Sipilä va reiterar que la resta de projectes de llei seguiran el recor-regut previst al Parlament finlandès i va enviar un missatge en favor de l'estabilitat política.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit