Segueix-nos a les xarxes socials:

Un tinent del 20-S diu que dues mosses els van alertar que no sortissin: «Us mataran»

El responsable de la comitiva judicial relata un intent d'assalt a la conselleria; diu que van haver d'aguantar les portes perquè no entrés «la multitud»

This browser does not support the video element.

Un tinent del 20-S diu que dues mosses els van alertar que no sortissin: «Us mataran»

El tinent de la Guàrdia Civil responsable dels registres el 20-S a Economia (TIP C57393S) ha parlat d'un risc "objectiu i evident" per a la comitiva judicial si sortien i travessaven la manifestació. "Ens haurien destrossat", ha dit. Ha afirmat, fins i tot, que dues mossos d'esquadra que estaven al vestíbul d'Economia el van advertir dels riscos si sortien amb les caixes de les evidències comissades. El tinent -que ara és capità de l'institut armat- ha relatat un intent d'assalt a la conselleria per part dels concentrats. Segons ha relatat, hi va haver un moment a primera hora de la tarda quan va veure gent abraonada a la porta de l'entrada de la conselleria. "Veiem una imatge de la porta, que fa cinc metres i és massissa de ferro i vidre, que se'ns venia a sobre perquè gent la tirava i la vam haver d'aguantar perquè la multitud no entri", ha explicat.

El tinent responsable de la seguretat del 20-S: "La comitiva no podia donar ni un pas, ens insultaven i tiraven coses"

El tinent responsable de la seguretat durant el registre del 20-S a Economia (TIP B35974S9) ha relatat que van rebre insults, amenaces i també se'ls van tirar objectes i escopinades mentre va durar el registre. "La comitiva no podia donar ni un pas, no podíem sortir ni em plantejo l'opció, no ho hauria autoritzat per raons de seguretat", ha manifestat. Per això, ha reconegut que no va acceptar ni entrar ni sortir per un passadís muntat per voluntaris de l'ANC però tampoc per agents antidisturbis perquè, segons considera, hauria estat un "suïcidi" per la quantitat de gent que hi havia. També ha afirmat que volia sortir per la porta i amb els cotxes, i que plantejar sortir pel teulat era "absurd". Tanmateix, ha reconegut que havia comunicat al seu superior que tingués activats els pilots d'un helicòpter per si calia evacuar la lletrada de l'administració de justícia. També ha descrit connivència entre Sànchez i la intendent Teresa Laplana. "Ell parlava i ella assenti, li semblava bé i no vaig veure que digués clarament que no a res", ha manifestat.

A preguntes del fiscal Jaime Moreno, el tinent ha explicat que en 30 anys de servei amb operacions relacionades amb ordre públic, control de masses i terrorisme "mai" havia vist res així. "El que s'ha vist allà no s'ha vist enlloc", ha afirmat. "He estat en macroconcerts amb 40.000 o 50.000 persones i ningú ha posat enganxines a un vehicle ni ha robat mai res", ha manifestat, remarcant que ha estat el servei més difícil que ha tingut mai i que va haver de mantenir "l'ànim" dels seus agents.

Amenaces i insults que no explica quan declara a instrucció

"El que van aguantar és exagerat", ha manifestat, especialment s'ha referit als insults i les "amenaces" que van rebre els dos agents que estaven a fora de la porta. "Van aguantar de tot, els crits eren exagerats i aprofitàvem quan cantaven els segadors o l'estaca per fer el relleu per agafar-los fora de joc", ha descrit.

El tinent ha descrit els insults que van rebre: "fills de puta, cabron, feixistes sou els terroristes". A més, ha dit que els assenyalaven amb el dit com si els volguessin tallar el coll i que els amenaçaven que passarien la nit allà. "Ens deien que no ens emportaríem d'allà", ha explicat el tinent, que ha relatat que va estar "atrapat" dins de la conselleria des de les 8h del matí del 20 de setembre fins a les 7h del matí del 21 de setembre.

El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, li ha preguntat per què no va descriure aquesta situació quan va declarar en instrucció i el tinent ha dit que no sap què li van preguntar.

També ha reconegut que cap agent va acabar lesionats. "A un li tiren una llauna i a un altre un encenedor, però lesionats com a tal no", ha explicat. Sobre si portaven flors, ha reconegut que quan obrin la porta de la conselleria hi havia flors a terra però que no sap si en portaven els manifestants perquè des de la seva posició no ho veia.

Prem per veure més contingut per a tu