La Comissió de Defensa de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) va denunciar ahir que l'increment de dies de judici a la setmana i l'allargament de les jornades «pot ser incompatible» amb el desenvolupament d'un judici just, perquè suposa una «sobrecàrrega per a la resistència física i psicològica dels acusats», en especial els presos, «que ja fa setmanes que pateixen unes condicions d'alimentació i de descans incompatibles amb unes condicions de salut normals».

A més, la comissió també critica altres vulneracions de drets. Es queixa de la permissivitat de Manuel Marchena amb els interrogatoris de les acusacions mentre fa un «marcatge implacable» a les defenses. També lamenta que no es puguin exhibir vídeos.

Els presos han explicat a la comissió com és el seu dia a dia, que comença a les 6 del matí i acaba a les 11 de la nit. No poden dutxar-se al matí i esmorzen i sopen fora dels horaris habituals. Ells mateixos constaten que són jornades «maratonianes» i trasllats «pesats», amb una rutina que «va minvant la salut».

D'altra banda, la comissió també va criticar que el president de la sala hagi confeccionat un calendari «arbitrari» per a la pràctica de la prova testifical, contrari a la llei, ja que barreja en una mateixa sessió testimonis de l'acusació i de la defensa, i «altera completament» l'ordre dels testimonis preestablert legalment, «sense més motivació aparent que l'oportunitat política o els compromisos d'agenda del tribunal». També va queixar-se d'una interpretació «literal i restrictiva de la llei» que fa que les parts que no han proposat un testimoni només puguin fer-li preguntes relatives a les qüestions que prèviament li han estat preguntades per la part que l'ha proposat. La comissió considera que aquesta limitació és «improcedent i constitueix una vulneració al dret de defensa».

La comissió va denunciar l'actitud de Marchena amb les acusacions, permetent una tècnica en l'interrogatori que «consisteix a enunciar la pregunta induint la resposta del testimoni a partir de l'afirmació d'uns fets que es donen per certs». Les preguntes, van dir, s'han centrat en les actuacions polítiques i parlamentàries dels acusats, o en activitats emparades en el dret d'expressió, reunió i manifestació.

En canvi, el president del tribunal ha fet un «marcatge implacable» amb les defenses, no permetent preguntar a determinats testimonis si eren seguidors de certes web d'extrema dreta.