L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel va reconèixer ahir en una carta adreçada a la militància que l'independentisme ha hagut de «desfer algun camí» des de l'1-O però que ha après que «no hi ha receptes màgiques».

Des de Ginebra, Gabriel demana una «revisió acurada» en què es tingui en compte el que no es va fer bé la tardor del 2017, assumir la responsabilitat i així «evitar que la història es repeteixi, aquesta vegada com a farsa, en lloc de com a tragèdia».

L'exdiputada explica que sense aquesta crítica, i sense la determinació de l'1-O o «l'amplitud del 3-O», la unitat «és una paraula buida» i «moltes de les proclames que es fan són contundència discursiva per a alimentar propaganda partidista».

A les portes de la Diada, Gabriel demana «no autoenganyar-se» i «mirar la realitat de cara i assumir el pes del futur». A més, assenyala que la unitat «és concreta i no es pot basar en el buit».

Gabriel també sosté que hi hauria d'haver una «correspondència» entre «el que es diu en públic i la realitat». A més, reclama analitzar què ha passat a Catalu-nya en els darrers temps i veure què va fer que l'independentisme guanyés «credibilitat i legitimitat», a més de «constatar el que va va faltar».

L'exdiputada apunta a l'atenció internacional com una de les claus de volta «difícil de guanyar, però fàcil de perdre». Creu que per a aconseguir-la cal generar «noves oportunitats». Gabriel també justifica continuar a Ginebra: «Mentre hi hagi repressió, l'exili té tot el sentit del món». Tot i això, assegura que «ni l'exili, ni la presó, ni la repressió no fan que renunciem al somni ni que deixem de treballar per fer-lo realitat».

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va instar ahir l'independentisme a «acabar amb els retrets» i començar a «construir de nou el consens estratègic». En una entrevista per carta a El Món a Rac1, Junqueras va recordar que els «aparells repressors» de l'Estat espanyol han volgut «escapçar» la plana major dels líders independentistes i «trencar confiances», i va argumentar que no es pot deixar que «se'n surtin». Junqueras va admetre que la unitat del sobiranisme viu una situació «complexa».