El ritme de creixement de l'economia espanyola s'està afeblint, segons va advertir l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en línia amb les perspectives de desacceleració per als EUA i l'eurozona, mentre que per al conjunt del «club de països rics» anticipa un «creixement estable».

L'última lectura de l'índex compost d'indicadors líders (CLI) per a Espanya, corresponent al mes d'agost, es va situar en 98,58 punts, davant dels 98,8 del mes anterior, xifra que representa el vintè descens consecutiu de l'indicador avançat, que obté el seu pitjor resultat des de juny del 2013.

Espanya duplica l'eurozona

La caiguda mensual de 0,22 punts de l'indicador d'Espanya va duplicar el deteriorament de 0,10 punts de la dada de l'eurozona, que va baixar a 98,96 punts, mentre que la lectura del conjunt de l'OCDE es va situar en 99,06 punts, 0,05 punts per sota de la lectura del mes anterior.

En comparació del mateix mes de 2018, l'indicador d'Espanya va experimentar un retrocés de 1,37 punts, en línia amb el descens de 1,38 de la mitjana de la zona euro, però molt per damunt dels 1,10 de l'OCDE.

Entre les grans economies de l'euro al marge d'Espanya, únicament Alemanya va oferir símptomes de debilitat de l'impuls de creixement, amb una lectura del CLI de 98,58 punts, davant dels 98,72 del mes anterior, mentre que a França es va registrar un impuls de creixement «estable», amb la dada en 99,39 punts, i a Itàlia es van apreciar «signes d'estabilització» en baixar a 99,04 punts des dels 99,12 del mes anterior.

Per la seva banda, l'economia dels EUA també va oferir símptomes de fatiga, amb un empitjorament de la dada CLI a 98,78 punts des dels 98,88 de juliol, mentre al Japó es van detectar signes d'estabilització, amb una lectura de 99,18 punts. L'índex format per indicadors líders està dissenyat per a anticipar punts d'inflexió en l'activitat econòmica relativa a la tendència durant els següents sis a nou mesos.