L'1-O va ser un aixecament d'«il·lusionats ciutadans» que creien en un «inexistent» «dret a decidir», una «conjura» avortada pel 155 i feta amb la «complicitat» dels Mossos gràcies a polítics «deslleials» amb els diners públics. Així s'extreu de vint de les frases més destacades de la sentència del procés:

?«L'1 d'octubre no va ser només una manifestació o un acte massiu de protesta ciutadana. Si hagués estat això no hi hauria reacció penal. Va ser un aixecament tumultuari (...) per convertir en paper mullat -amb l'ús de vies de fet i força física- unes decisions judicials del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya».

?«L'Estat va mantenir en tot moment el control de la força, militar, policial, jurisdiccional i fins i tot social. I el va mantenir convertint l'eventual propòsit independentista en una mera quimera. D'això n'eren conscients els acusats».

?«Els il·lusionats ciutadans que creien que un resultat positiu de l'anomenat referèndum d'autodeterminació conduiria a l'anhelat horitzó d'una república sobirana desconeixien que el 'dret a decidir' havia mutat i s'havia convertit en un atípic 'dret a pressionar'».

?«La conjura va ser definitivament avortada amb la mera exhibició d'unes pàgines del Butlletí Oficial de l'Estat que publicaven l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a la comunitat autònoma de Catalunya».

?«No existeix un 'dret a decidir' exercitable fora dels límits jurídics definits per la mateixa societat. No existeix aquest dret. La seva realitat no és una altra que la d'una aspiració política».

?«Per votar a ningú se l'ha acusat, ni ningú ha estat presentat davant un jutjat, ni tan sols ha estat sancionat governativament».

?«La protecció de la unitat territorial d'Espanya no és una extravagància que singularitzi el nostre sistema constitucional. Gairebé la totalitat de les constitucions europees inclou preceptes encaminats a reforçar la integritat del territori sobre el qual s'assenten els respectius Estats».

?«L'hostilitat va fer inviable el 20-S que els funcionaris donessin compliment amb normalitat a les ordres del jutjat 13 de Barcelona, ocasionant por real, no només als funcionaris que executaven legítimes ordres jurisdiccionals, sinó als funcionaris autonòmics sota investigació».

?«Les diferències històriques i constitucionals entre Escòcia i Catalunya no necessiten ser subratllades. Una anàlisi del naixement de la Gran Bretanya i de la integració del regne escocès al Parlament de West-minster serveix per descartar la forçada similitud amb la qual tots dos contextos històrics volen ser presentats».

?«Han quedat evidenciats episodis d'autèntica complicitat (dels Mossos) que es deduïa clarament d'algunes imatges i escenes, complicitat i gairebé connivència motivades potser per la coincidència ideològica o per la seguretat que d'aquesta forma podien aconseguir l'aplaudiment i beneplàcit d'aquells ciutadans rebels o dels responsables polítics».