La Generalitat de Catalunya ha decretat serveis mínims per a la vaga general d'aquest 18 d'octubre, que en educació afectaran centres docents públics i privats no universitaris i guarderies i que garantiran que els centres estaran oberts, encara que els professors optin per secundar la vaga. També ha decretat serveis mínims en sanitat i en els transports. En aquest enllaç pots seguir la vaga general del 18 d'octubre, en directe.

Hi haurà escoles obertes?

L'ordre publicada pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies preveu 1 docent per cada 6 aules en infantil i primària (3 a 12 anys), 1 docent per 4 aules en els centres d'educació especial (3 a 16 anys), i un terç de plantilla en menjador i activitats complementàries i en guarderies. Així, segons l'ordre, es garantirà la presència d'una persona de l'equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d'estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre.

L'ordre garanteix els serveis essencials que s'han de prestar a Catalunya durant la jornada de vaga del 18 d'octubre convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya.

Serveis mínims en la Sanitat

Els serveis mínims decretats per la Generalitat garanteixen el funcionament de les urgències, unitats de cures intensives, parts i radioteràpia i quimioteràpia, així com totes les que tinguin consideració d'urgència vital als hospitals. Pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, és a dir, l'atenció primària, es garanteix l'assistència urgent durant l'horari habitual, que es prestarà amb un 25% de la plantilla.

A més, el servei de menjars es donarà a tots els malalts ingressats als hospitals, tant si el realitza el personal propi de cada centre com si està externalitzat a empreses concessionàries, i el transport sanitari haurà de garantir totes les urgències i els tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia.

Afectacions al servei de tren

Rodalies de Catalunya (rodalies i regonals) oferirà el 33% del servei en la jornada de vaga. La conselleria de Treball de la Generalitat i el ministeri de Foment han disposat aquests serveis mínims, que seran del 77% per als trens de llarga distància convencional i del 64% per als trens Avant, ha informat Renfe en un comunicat aquest dimecres.

L'operador ferroviari ha indicat que els viatgers amb bitllets adquirits amb antelació per als serveis afectats per la vaga poden sol·licitar el canvi o devolució de l'import sense cap cost addicional en estacions i agències de viatge.

Serveis mínims al metro i bus de TMB

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha dictat que per la vaga d'aquest 18 d'octubre, el metro i els autobusos de Barcelona han de garantir una oferta equivalent al 50% de l'habitual en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17 a 20 hores) i del 25% la resta del dia.

A més, el transport de superfície patirà afectacions amb motiu de les concentracions i manifestacions que se celebrin al llarg de la jornada. A Barcelona, la convocatòria de les 17 h amb inici als Jardinets de Gràcia, que transcorrerà pel passeig de Gràcia fins a la Gran Via, ocasionarà el desviament o la limitació de les línies d'autobús que circulen pel sector central de la ciutat.

Els transports d'oci no tenen assignats serveis essencials. Per tant, el Barcelona Bus Turístic i el telefèric de Montjuïc poden veure alterat o interromput el seu funcionament.