Segueix-nos a les xarxes socials:

Maduro recupera el control del Parlament de Veneçuela

La baixa participació, del 31%, en unes eleccions boicotejades per l'oposició, deixa un sabor més que agredolç al partit chavista

Maduro recupera el control del Parlament de Veneçuelareuters

En unes eleccions que han tingut la marca de l´absentisme i sospites locals i internacionals sobre la seva legitimitat, Nicolás Maduro va recuperar l´únic poder que li era advers: el Congrés. «Ja tenim una nova Assemblea Nacional (AN)», va dir amb un clar sentit de propietat. Després dels comicis parlamentaris, la AN retorna a mans del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV). En escrutar-se el 82% dels vots, el partit de Govern i Estat i els seus petits aliats en van obtenir el 67%. Això representa 3,5 milions de sufragis. D´acord amb el Consell Nacional Electoral (CNE) ha participat un 31% dels veneçolans que estaven en condicions d´acudir a les urnes, la meitat dels que ho van fer el 2015.

Amb tot, el conflicte polític es manté impertorbable: la baixa participació electoral deixa al PSUV un sabor més que agredolç. A això se suma el boicot dels comicis per part del sector més dur de l´oposició, la UE, els Estats Units i els seus aliats regionals.

El líder de l´oposició, el diputat Juan Guaidó, a qui els EUA i altres 54 Governs reconeixen com a «president encarregat» des de gener del 2019, ha considerat les eleccions un fracàs. «Ara, Qui perd avui? Perd el país», va dir l´ex candidat presidencial opositor, Henrique Capriles.

El també ex governador de l´estat de Miranda anava a participar de la contesa i es va distanciar així del full de ruta traçat per Guaidó i Washington.

L´expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui va arribar a Caracas com a observador, ha demanat a la UE una «reflexió serena» sobre el tema veneçolà i l´abandó de «propostes inconsistents», en al·lusió al suport que ha donat a Guaidó. En la seva opinió, el reconeixement de Guaidó com a president interí «no ha fet un tomb a la situació, com alguns havíem pronosticat».

Prem per veure més contingut per a tu