El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, va assegurar ahir que implantar la república no és una qüestió de «declaracions» o de «retòrica» sinó de «fer-la», «sumant majories», «parlant clar al món» i «guanyant les eleccions amb més del 50% de vots independentistes».

En un acte de campanya a Lloret de Mar, després que la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, s'hagi compromès a «activar» la DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots, ERC va demanar abandonar la retòrica, fer créixer el moviment i adoptar una estratègia conjunta. Aragonès va demanar el vot pels republicans per fer la reconstrucció en clau de «justícia i progressisme» i no «decidida per la Moncloa i l'Ibex35».

Sobre la reconstrucció econòmica després de la pandèmia de la covid-19, Aragonès va dir que cal que la lideri un govern d'ERC i no pas un «del 155 de Salvador Illa i el PSC». «Aquesta és l'elecció el 14-F», va afirmar. Després de l'aplicació del 155 i que el govern espanyol convertís la Generalitat en «una gestoria», per Aragonès es va evidenciar la necessitat de comptar amb un Govern «fort».

Per tot plegat, Aragonès va subratllar que el 14-F només hi ha «dues fórmules de Govern possibles»: els que defensen l'autodeterminació i l'amnistia i que volen reconstruir el país en clau progressista o els del 155. «Són dues fórmules de governar. Un candidat pot posar d'acord a tot el 155, l'Ibex35, els poders fàctics, els poders econòmics, la Moncloa, els jutges, Vox, Cs i el PSOE mentre que l'altre farà política i posarà d'acord els que defensen l'autodeterminació i l'amnistia», va dir.

Aragonès es va mostrar crític amb la proposta del PSC de traslladar la seu del Senat a Barcelona. Va considerar que aquesta proposta està «rovellada» i que demostra que el PSC no vol «solucions» sinó apostar per l'«oblit i l'amnèsia». «Tornar a la Catalunya del blanc i negre. Nosaltres la volem diversa, de tots colors i amb totes les esperances, drets i llibertats», va concloure.

A l'inici del míting va tornar a insistir que no es poden oblidar de totes les persones que «pateixen» per la covid-19. Va tancar la intervenció fent una crida a anat a votar el 14-F. Una vegada més va dir que és l'«oportunitat» perquè després de 40 anys d'intercanvis entre «socialistes, convergents i semiconvergents» hi hagi una presidència d'ERC.