Brussel·les s'exposa a una «llarga batalla» als tribunals de Bèlgica si no resol abans la disputa amb AstraZeneca pel retard en l'entrega de vacunes, segons els juristes consultats per l'ACN. La CE s'està preparant per a un arbitratge per intentar negociar amb la multinacional l'entrega de les dosis pactades abans de portar-la als tribunals. «És un problema de capacitat productiva i no es pot resoldre amb una disputa legal», defensa Ellen't Hoen, advocada i activista per l'accés als medicaments.

L'advocat del bufet belga Altius especialitzat en litigis sanitaris Christophe Ronse considera preferible negociar amb la companyia perquè, si el cas arriba als tribunals, durarà «almenys un any». «L'entrega de vacunes és una qüestió urgent», recorda el lletrat.

AstraZeneca s'havia compromès a entregar a la UE 90 milions de dosis el primer trimestre i 180 milions el segon, segons la CE. En canvi, fins al març arribaran 30 milions i d'abril a juny 70. El 40% del pactat. Quan va començar a subministrar a la UE, AstraZeneca va avisar que hi hauria un retard per problemes de productivitat en una planta belga. Davant les queixes de Brussel·les per manca d'accés a les dosis produïdes al Regne Unit, el conseller delegat de la companyia, Pascal Soriot, assegurava que el seu compromís amb el Govern britànic era previ i que s'havien implicat abans en la recerca d'Oxford. Posteriorment, alguns mitjans van revelar que el contracte britànic es va signar un dia després que l'europeu.

«Tan bon punt hi hagi un nombre suficient de vacunacions al Regne Unit, podrem utilitzar el centre de producció per ajudar Europa també», deia en una entrevista a final de gener. Després d'una setmana de retrets, AstraZeneca va rebaixar la tensió assegurant que entregaria 40 milions el primer trimestre i que estaven solucionant els problemes a la planta belga.

La prèvia als tribunals

Arribats a aquest punt, la CE va anunciar dijous que es prepara per activar un mecanisme d'arbitratge per resoldre el conflicte abans d'arribar als tribunals. És el pas previ que ha de fer la UE per reclamar judicialment a AstraZeneca les dosis comprades si no funciona la negociació. Els tribunals belgues serien els encarregats d'assumir el primer cas sobre les obligacions contractuals d'una farmacèutica en l'entrega de vacunes contra la covid-19.

Què diu el contracte?

AstraZeneca només es va comprometre a fer «tot el possible» per entregar les primeres vacunes a la UE. «AstraZeneca farà tots els esforços raonables per fabricar les dosis inicials d'Europa a la UE», diu el contracte de compra publicat amb algunes parts censurades però dona dret a la UE a accedir a les plantes del Regne Unit: «AstraZeneca farà tot el possible per produir la vacuna a les plantes de la UE (que per aquesta secció inclou el Regne Unit)». La companyia diu que fa «tot el possible» per entregar les vacunes en un context de producció limitada.

En canvi, la CE rebat que no utilitzar les plantes britàniques per subministrar a la UE no és fer «tot el possible».