L'Equador va ratificar a les urnes el seu gir a la dreta. El banquer Guillermo Lasso va guanyar les eleccions presidencials després de dos intents fallits, el 2013 i 2017. Amb gairebé el 98% dels vots escrutats, el Consell Nacional Electoral (CNE) va informar que el candidat de la coalició conservadora CREO va obtenir el 52,73% dels sufragis contra el 47,27% d'Andrés Arauz, el dofí de l'ex-president Rafael Correa.

La diferència de més de cinc punts al seu favor va esdevenir irreversible a la nit de diumenge. Així ho van entendre immediatament els simpatitzants de CREO a Quito, la capital, i Guayaquil, la ciutat costanera, on van sortir als carrers a celebrar-ho. Pocs minuts després ho va fer el guanyador de la contesa. «La democràcia ha triomfat. Vostès han fet servir el seu dret a triar i l'han fet servir per triar un nou món, diferent al dels últims catorze anys», va dir enmig de les celebracions.

Lasso va obtenir el seu dret a passar a la segona volta al febrer després de superar per un molt escàs marge Yaku Pérez, el candidat del moviment indígena. Durant la seva campanya proselitista va reiterar que era l'únic capaç d'impedir el retorn al poder del «correisme».

D'altra banda, la primera volta electoral va oferir al Perú sorpreses que ni tan sols estaven previstes per les projeccions més imaginatives: l'exdirigent dels mestres José Pedro Castillo se situava en primer lloc amb un 15,85% dels vots amb el 50% dels sufragis escrutats. L'economista ultraliberal Hernando de Soto obtenia el 13,56%, mentre que el magnat Rafael López Aliaga fregava els 13 punts.