Espanya té forces volcans, la majoria situats a les illes Canàries -els únics actius en l'actualitat-, tot i que també en podem trobar en altres punts, com a la comarca de La Garrotxa (Girona), Cabo de Gata (Almeria), Cofrents (València), les illes Columbretes (Castelló) i a Campos de Calatrava (Ciudad Real).

Tenerife, La Palma, Lanzarote i El Hierro han viscut erupcions en els últims segles. A El Hierro es va produir la que fins ahir, diumenge, era la darrera erupció a l'Estat: el volcà Tagoro, situat sota el mar, al sud de l’illa, va començar a treure lava el 10 d’octubre del 2011, sense provocar danys personals, tot i que es va evacuar temporalment el municipi de La Restinga.

També a La Palma, el 1971, va entrar en erupció el volcà Teneguía. Precisament aquesta, ara fa 50 anys, va ser l’última erupció d’un volcà terrestre a Espanya.

A l’illa de Lanzarote hi ha el Timanfaya, l’únic actiu en aquesta illa.

Fuerteventura i Gran Canària fa més temps que no han tingut erupcions i el risc és més baix i a La Gomera l’activitat volcànica pot considerar-se extinta.

Tenerife hi ha risc d’alguna erupció explosiva, perquè el volcà Teide pot generar activitat violenta, tot i que els experts apunten que la probabilitat que això passi és molt baixa. No obstant, se’n vigila l’activitat, perquè si això passés seria molt destructiu.

19

Erupció del volcà 'Cumbre Vieja' de l'illa de La Palma EP / Reuters