Rostres descoberts i rialles. Aquesta és la principal novetat d'aquest dimarts a les aules de primària i secundària, amb un retorn de les vacances de Setmana Santa que han coincidit amb l'eliminació de la obligatorietat de la mascareta a les escoles. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució que així ho estableix. Aquesta concreta que l'avançament un dia de la retirada de la mascareta en interiors només afecta aquests dos cicles d'educació i no diu res ni dels alumnes de l'educació postobligatòria (Batxillerat i FP) ni del personal que treballa als centres.

Regió7 ha visitat aquest matí a primera hora l'institut escola Barnola d'Avinyó i l'escena que s'ha trobat és molt similar a les que es vivien en prepandèmia, amb els nens i nenes sense la protecció que, cal recordar, que ja fa uns dies que no s'utilitzava als patis. Qui sí que mantenia la mascareta era el professorat.

L'eliminació de l'obligatorietat de la mascareta en interiors, a excepció dels centres sanitaris i el transport públic, entrarà en vigor a tot l'Estat dimecres. Salut defensa que la seva retirada comporta un benefici en el benestar, "que supera el risc de transmissió".

La resolució publicada al DOGC està signada pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i adapta el pla d'actuació per al curs 2021-2022, que establia l'ús obligatori de la mascareta a partir de sis anys. El text defensa que l'ús de la mascareta en aquest col·lectiu en els centres educatius ha estat una mesura de prevenció personal "eficaç" per reduir el risc de transmissió de la covid-19.

Ara però, l'impacte clínic més baix de la variant òmicron i l'elevada cobertura vacunal permeten canviar el paradigma de maneig de la malaltia. Salut valora també l'impacte que l'ús de la mascareta ha tingut en la població infantil pel que fa a l'aprenentatge i la interacció als centres, així com que l'efecte directe d'un increment de la transmissió associat a la retirada és "reduït" en termes de morbimortalitat.

A les escoles avui, però a la feina i als interiors, dimecres

No serà fins a partir de dimecres, la mascareta deixarà de ser obligatòria als espais interiors a tot l'Estat, amb l'excepció dels transport públics, els centres sanitaris i les farmàcies. Els serveis de prevenció de salut laboral de les empreses també poden determinar-ne l'ús obligatori als seus recintes tancats.

Crida a continuar fent un ús "responsable" de la mascareta"

Més enllà dels llocs on continuarà sent necessària, Argimon també va alertar que se n'haurà de fer un ús "responsable", per exemple quan es produeixin aglomeracions. El conseller reconeix que la retirada de les mascaretes pot comportar un cert repunt de casos però no espera que sigui molt elevat. En tot cas, ha recordat que mai han descartat que s'hagin de fer passes enrere i per això podria ser que en algun moment tornés a ser obligatori portar la mascareta en interiors, si la situació epidemiològica així ho aconsella.

Ha estat obligatòria des del maig del 2020

Just a l'inici de la pandèmia els experts no es posaven d'acord si l'ús de mascareta havia de ser obligatori per a la població general. A més, hi havia escassetat de subministrament i els preus eren molt superiors als d'abans de la pandèmia, cosa que va provocar l'ús de mascaretes reutilitzables fetes de tela o altres materials, comprades o fetes a casa. El maig del 2020 es va decretar l'obligatorietat a tot l'estat en interiors i exteriors.

Al novembre del 2020, el govern espanyol va limitar-ne el preu a 72 cèntims per les quirúrgiques, i va abaixar l'IVA del 21 al 4%. Més endavant, amb l'inici de la vacunació es va permetre que deixés de ser obligatòria en exteriors quan no hi havia aglomeracions, però la sisena onada a finals del 2021 la va tornar a imposar fins al febrer d'aquest 2022.