Més de 100 persones han mort i almenys 760 han resultat ferides aquest dijous en un atac israelià sobre un punt on centenars d'habitants de la ciutat de Gaza esperaven el repartiment d'ajuda humanitària, segons ha denunciat el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza, controlat per Hamàs.

Inicialment, el govern de Gaza havia informat de la mort d'unes 70 persones al carrer Al Raixid, una xifra que ha anat aumentant al llarg de les hores i que pot seguir creixent. Paral·lelament, l'Exèrcit israelià ha anunciat que havia disparat contra una multitud que suposava "una amenaça" durant la distribució d'aliments, i que desenes de persones havien resultat ferides "per empentes i trepitjades" després d'envoltar els camions amb ajuda humanitària i iniciar saquejos, segons un comunicat.

"L'atac ha estat premeditat i intencionat, en el context del genocidi i la neteja ètnica del poble de la Franja de Gaza. L'exèrcit d'ocupació sabia que les víctimes havien arribat a aquesta zona per obtenir aliments i ajuda, però les han matat a sang freda", ha denunciat el govern de Gaza.

Més de 30.000 palestins morts en cinc mesos

Precisament, aquest dijous era notícia l'actualització del nombre de persones mortes des de l'inici de l'operació israeliana en territori palestí, el 7 d'octubre passat: la xifra ascendeix a 30.000 morts, en represàlia per l'atac contra Israel perpetrat per terroristes de Hamàs i que van matar 1.200 persones.

La notícia de la darrera matança també arriba en un moment en què la comunitat internacional pressiona Israel perquè permeti l'entrada de més ajuda humanitària a la Franja. Ahir, dimecres, el primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu, es va reunir a la seva oficina de Jerusalem amb la nova coordinadora de l'ONU per a l'ajuda humanitària i la reconstrucció de Gaza, Sigrid Kaag.

Cada vegada menys ajuda humanitària

Aquest dimecres van entrar a la Franja 116 camions d'ajuda humanitària -92 per la cruïlla de Kerem Shalom, fronterera amb Israel, i 24 pel de Rafah, que connecta amb el Sinaí egipci- una quantitat insuficient davant de les necessitats urgents de l'enclavament, sumit en una catàstrofe humanitària sense precedents, i per sota de la mitjana de 300 camions diaris que entraven abans de la guerra.

Segons la UNRWA, uns 2.300 camions han entrat a Gaza des de principi de febrer, un 50 % menys que al gener.

Davant la dificultat d'introduir ajuda humanitària per terra, diversos països -incloent-hi Jordània, Egipte, Qatar, França i Emirats Àrabs- han llançat paquets amb aliments i bens des de l'aire, una estratègia que ahir va beneficiar per primera vegada els habitants del nord del enclavament.