Segueix-nos a les xarxes socials:

El Carnestoltes manté el caliu popular fins al darrer moment

Solsona, Berga i Sallent viuen funerals concorreguts

Amb dol somrigut, més que no pas contingut, és com van acompanyar els sallentins el rei Carnestoltes en el seu darrer trajecte pels carrers del poble, ahir a la nit, camí del seu final.

Un monarca que va acabar el seu regnat esquarterat a mans d´una colla de taurons financers, i finalment incinerat en una gran foguera al costat de la plaça Santa Maria. Va quedar tallat a trossos perquè, tal i com va fer constar un dels seus botxins, a Sallent també hi han arribat les retallades i el Carnaval no se n´ha pogut escapar.

Tot i el tràgic final, el rei Carnestoltes va poder marxar amb una imatge evident: que als sallentins no se´ls acaben les ganes de Carnaval. I és que si al voltant de mig miler de persones va esperar dijous la seva arribada i el va acompanyar en el seguici de benvinguda sense parar de ballar, set dies després es va repetir la mateixa escena en el seu comiat. A la plaça de la Verdura una corrua d´éssers fantasmagòrics esperava el Carnestoltes, enguany representat per un ninot disfressat de domador, que van dur engarjolat i en cercavila fins al seu judici final.

Un funeral amb tot el protocol a Solsona

Un acomiadament amb tots els ets i uts. Solsona va dir adéu ahir al Carnestoltes amb capella ardent, crida i la tradicional processó, que ahir al vespre va recórrer els carrers de Solsona al so de la Patinfanjàs. Per segon any consecutiu, els solsonins podien acomiadar-se del Carnestoltes a l´anomenada ermita ardent (una caravana tunejada com a esglesiola), que albergava el fèretre, amb una rèplica de cartró pedra del Carnestoltes de veritat, Xavi Ramellat.

A partir de les 12 del migdia, els solsonins podien vetllar i dir el darrer adéu a l´ermita, instal·lada a la plaça del Ruc. Seguidament, els agutzirs del Carnaval –vestits de gala com pertoca per acomiadar les autoritats– van fer la crida per anunciar la seva mort i l´hora del funeral.

A les vuit en punt arrencava la processó des de la mateixa plaça del Ruc, encapçalada per membres de la comparsa de l´Olímpic, que enguany compleix el 25è aniversari, i pel mateix Carnestoltes, Xavi Ramellat. La primera parada va ser a la veïna plaça de l´Ajuntament, on el Xut va ballar en honor del difunt. Centenars de persones van participar ahir a la processó, constatant un cop més l´èxit de convocatòria en els actes de carrer d´aquesta edició del Carnaval. Els assistents, amb ciris i espelmes a la mà, van seguir la processó de dol. Al capçal del seguici, però, no hi va ser present l´hereu 2012, ja que el guanyador del testament del Carnestoltes encara es desconeixia a l´hora de la processó.

A l´hora de tancar l´edició d´aquest diari, era previst el tradicional castell de focs, des del pati de l´escola Arrels, i hi havia programats els darrers actes d´aquest Carnaval 2012, amb la despenjada del ruc de la Torre de les Hores. L´element més identificatiu del Carnaval solsoní reposarà fins a la propera edició, de la mateixa manera que avui la ciutat es treu la bata després de set dies de festa ininterrompuda. També hi havia previst l´acte de final de festa a la plaça Major.

Berga crema el Carnestoltes

La plaça de Sant Pere i el carrer Major de Berga es va convertir,anit, en l´escenari de la desfilada de la comitiva fúnebre integrada per vídues, esquiadors i els músics de la banda de l´Escola Municipal de Música, que van expressar sorollosament la seva pena per la mort del rei dels pocasoltes.

Un cop a la plaça del Forn, el notari de Madrona va llegir-ne el testament. El personatge va deixar tota les seves pertinences a «el Banc de Santander, La Caixa, Telefónica, Repsol, el Real Madrid i Intereconomia! Oi que fot? Doncs mireu, ara puc descansar en pau sabent que pensareu en mi cada dia, si més no quan aneu de cos!». Un cop incinerat l´excèntric individu, es van repartir uns cinquanta quilos de sardines cuites amb les brases de carbonet vegetal.

Prem per veure més contingut per a tu