El projecte empresarial que planteja crear un abocador a Sant Mateu de Bages pot crear més de 100 llocs de treball a la comarca. La iniciativa, que promou la societat manresana Efienergia, també proposa la restauració d'una segona argilera i la posada en marxa d'una planta de reciclatge de productes industrials al terme municipal de Callús. El desenvolupament de les tres activitats suposaran una inversió de 12 MEUR provinents de la iniciativa privada. Tot i això, el projecte no ha estat ben rebut entre gran part de la població. A Callús, s'ha creat una plataforma contra l'abocador i alguns ajuntaments ja s'han posicionat en contra. No és el cas del de Manresa, que ha decidit no oposar-se al projecte. El Consell Comarcal del Bages també s'ha posicionat en contra.

La iniciativa arrenca amb l'aprofitament del forat que va deixar l'extracció d'argila de la fàbrica de la Bòbila com a abocador. La intenció és omplir el forat amb bales de residus tractats que provindrien dels ecoparcs i que estarien compostes pel rebuig que ja no es pot sotmetre a cap sistema de reciclatge.

A més, el projecte pretén tenir continuïtat al llarg dels anys amb una segona iniciativa de restauració d'una altra argilera, situada al terme municipal de Callús. Aquest segon espai, vinculat a la futura ampliació de l'actual dipòsit de runes provinents de la construcció, acollirà runam i materials inerts. En ambdós casos, els espais pendents de restauració són fruit de l'activitat extractiva de l'antiga fàbrica "Ceràmiques Estructurals Manresanes S.L" , que va cessar la seva activitat fa poc més de dos anys.

Segons la societat impulsora del projecte, la manresana Efienergia, aquesta iniciativa "beneficiarà sobretot el municipi de Callús, on s'hi desenvoluparan dues de les propostes que contempla el projecte". Les dades indiquen que la restauració de la segona argilera a Callús generarà un total de 17 llocs de treball, dels quals 4 seran directes. No obstant això, l'empresa assegura que l'impacte important sobre el mercat laboral arribarà de la mà de la futura planta de valorització, a l'entorn de la qual sorgiran un total de 58 llocs de treball, 26 d'ells directes. A nivell d'inversió, aquestes dues iniciatives suposen 9 dels 12 MEUR als què ascendeix el projecte en la seva totalitat.

En el cas de Sant Mateu de Bages, la inversió prevista per a la posada en marxa del projecte de l'abocador és de 3 MEUR i, durant el periode de 6 anys que es preveu que duri l'activitat, es contempla la creació de 30 llocs de treball, 8 dels quals seran directes.

Un projecte criticat

La divulgació del projecte de Sant Mateu de Bages no ha estat exempt de crítiques, sobretot centrades en l'impacte ambiental que l'activitat tindria sobre l'entorn. A Callús, s'ha creat la Plataforma 'Salvem Callús que denuncia les pudors que generaria l'abocador i la incertesa dels efectes que pot tenir sobre la salut de les persones. A més, des de la plataforma també recorden que, segons la Unió Europea, aquests dipòsits han d'estar situats a prop dels ecoparcs i aquest no és el cas de Sant Mateu de Bages i Callús.

D'altra banda, alguns ajuntaments de la comarca ja s'han manifestat en contra del projecte. Aquest però, no és el cas del de Manresa, que en el Ple celebrat aquest dijous ha decidit no oposar-se a la iniciativa.

Per la seva banda, Efienergia considera que els factors que poden generar reticències entre els ciutadans com ara les olors, l'orientació i el fet d'estar situat a uns dos quilòmetres del nucli habitat més pròxim, es redueixen a la categoria "d'ocasionals". Segons la societat manresana, els dipòsits de segona generació també eliminen "la presència de rosegadors i d'aus que provoca l'exposició del residu" gràcies al procés de compactació i a l'embalatge al qual prèviament se sotmeten els materials a l'ecoparc.