Alimentària reconeix amb un premi a la innovació una planxa de sal ideada a Sallent
L'empresa Nutriblock WeMax va rebre ahir el màxim guardó d'Innoval 2014 en la categoria de condiments
Una planxa de sal per cuinar que ha desenvolupat l'empresa sallentina Nutriblock WeMax s'ha endut el primer premi Innoval 2014 en la categoria d'olis, vinagres i condiments, que es van entregar ahir en el marc del Saló Internacional de l'Alimentació i Begudes (Alimentària) que se celebrarà fins demà a Barcelona. Aquest premi reconeix els productes més innovadors en nou apartats diferents dels més de 230 nous llançaments d'aliments i begudes exposats a l'espai Innoval del saló d'enguany.
Com ja va explicar aquest diari en un ampli reportatge a l'edició del 12 de desembre passat, l'empresa Nutriblock es dedica a la producció d'aliments de bestiar a partir de la sal des del seu centre instal·lat al Mas de les Coves de Cabrianes. La seva última creació ha estat la d'unes pedres a partir de sal premsada a alta pressió, que un cop calentes permeten coure aliments com si fossin una llosa de pedra o pissarra, però amb l'avantatge que no necessiten afegir-hi sal, perquè la mateixa pedra ja assaona el menjar. I aquest és l'invent que ha resultat premiat a l'Innoval 2014 en la categoria d'olis, vinagres i condiments, al costat d'altres novetats en vuit categories més: pastisseria, confiteria, snacks i forneria; làctics i derivats; aigües, refrescos i cerveses; vins i espirituosos; gelats i congelats; carnis i derivats; productes frescos i refrigerats no làctics; i alimentació seca, deshidratada, conserves i semiconserves.
Els blocs de sal premsada oscil·len entre les 900 i les 1.200 tones de pressió, la qual cosa fa que quedin durs com una pedra i apunt per suportar l'escalfor. Un cop calents (Jordi Crespi, de l'empresa Nutriblock recomana escalfar-los al forn), es poden col·locar sobre un fogó amb un cremador, i a sobre, ja s'hi pot coure.
Més enllà del saló Alimentària, aquesta nova pedra ja ha despertat l'interès del centre d'investigació Alícia i del restaurant l'Ó de l'Hotel Món, de Sant Fruitós, que ja han experimentat el sistema i han comprovat el valor afegit que comporta la nova planxa. La primera prova d'aquesta col·laboració amb el projecte, i que data de ja fa uns mesos, són les gambes de Palamós cuinades a la planxa de sal al restaurant l'Ó.
De moment, les pedres s'han fet amb sal del delta de l'Ebre, perquè el Bages encara no en fabrica de comestible, però a l'espera de poder-ne fer gràcies al pla Phoenix que vol desenvolupar l'empresa Iberpotash per fer sal vacuum, en una futura planta a Súria.