Segueix-nos a les xarxes socials:

Detingut un jihadista resident a Monistrol de Montserrat

Es tracta d'un marroquí de 18 anys empadronat a la localitat del Bages que ha estat arrestat a Bulgària juntament amb dos companys més quan es dirigien a Síria per unir-se a l'Estat Islàmic

Un veí de Monistrol de Montserrat, un jove marroquí de 18 amb residència a Espanya, i dos joves veïns de Terrassa, un de nacionalitat marroquina i un brasiler convertit a l'islam, han estat detinguts a Bulgària quan anaven a entrar a Turquia per incorporar-se a l'exèrcit de l'Estat Islàmic a Síria.

Segons ha informat aquesta tarda en roda de premsa el conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, les detencions, ordenades per l'Audiència Nacional van tenir lloc dilluns passat, dia 15, i han estat possibles gràcies a la investigació portada a terme pels Mossos d'Esquadra.

La policia autonòmica investigaven els tres joves, de 27, 24 i 18 anys, des del mes de juny passat perquè havien detectat que havien iniciat un procés de radicalització islàmica i havien llançat missatges a favor de la gihad.

Els Mossos d'Esquadra, que van alertar la Interpol del viatge que havien emprès els tres joves presumptament radicalitzats, han dut a terme avui quatre registres en domicilis de Terrassa (2), Sabadell i Monistrol de Montserrat, localitats de la província de Barcelona.

El conseller d'Interior no ha informat de més detalls de la investigació, ni del que han trobat en els registres perquè el cas es troba encara sota secret de sumari del jutjat central número 1 de l'Audiència Nacional.

Espadaler ha explicat que el jove de 18 anys és un brasiler convertit a l'Islam, mentre que els altres dos joves són d'origen marroquí amb permís de residència a Espanya. Un dels marroquins tenia antecedents per furts i estava a l'atur, mentre que els altres dos mancaven d'antecedents policials.El jove brasiler, que portava menys temps vivint a Catalunya que els seus companys, havia treballat en l'hostaleria, mentre que l'altre marroquí havia fet cursos d'un mòdul de formació en fusteria i havia estat empleat esporàdicament.

Quan van ser detinguts, els tres joves portaven viatjant tres dies en cotxe fins a la frontera amb Turquia, que pretenien travessar per arribar a Síria. Ja havien passat per França, Eslovènia, Itàlia, Romania, Hongria i Bulgària, on han estat retinguts, prop de la frontera amb Turquia. Els Mossos els van començar a seguir el passat mes de juny.

L'operació d'aquesta setmana, dirigida per l'Audiència Nacional, es troba sota secret de sumari. Els detinguts estan empresonats a Bulgària fins que l'ordre d'extradició es faci efectiva, en un parell de setmanes.

"No es tracta de joves marginals", ha assenyalat el conseller, que ha valorat el treball realitzat per la policia autonòmica per detectar i alertar del procés de radicalització d'aquests joves que suposadament se n'anaven a incorporar a l'exèrcit jihadista de l'Estat Islàmic a Síria.

Els tres joves estan empresonats en una presó búlgara i està previst que l'Audiència Nacional sol·liciti la seva extradició en els pròxims dies.

Espadaler ha informat que els Mossos d'Esquadra tenen constància que una vintena de persones que vivien a Catalunya han viatjat des de l'any 2013 a Síria per incorporar-se a la lluita de l'Estat Islàmic.

Prem per veure més contingut per a tu