Segueix-nos a les xarxes socials:

Cal Prat Barrina crea un 'passaport rural' per fomentar les activitats familiars a pagès

La masia d'agroturisme de Castelltallat ofereix als seus clients una guia amb propostes per fer a l'entorn natural

Cal Prat Barrina crea un 'passaport rural' per fomentar les activitats familiars a pagèsMERCÈ PUIGPELAT

Cal Prat Barrina de Castelltallat, una masia del segle XVI que ha viscut de la pagesia durant dotze generacions i que ara es dedica a l´agroturisme, expedeixen per a les famílies que els visiten el passaport rural. Es tracta d´una cartilla que inclou una trentena d´activitats que es poden fer a pagès i que Laia Muns i Toni Lara, que gestionen la casa de turisme rural, han ideat per fomentar «les relacions familiars amb activitats a l´entorn rural».

Les activitats que proposa aquest singular passaport per viure una aventura en família estan repartides en tres nivells que, a mesura que se superen, es van marcant amb una creueta. Un cop finalizat cada nivell, els nens i nenes obtenen una txapa diferent: el pagès, la masia i el tractor.

Cal Prat Barrina ha apostat per especialitzar-se en el turisme familiar. Per aquest motiu, van plantejar-se com «donar pistes sobre quines activitats poden fer les famílies amb nens que vénen de la ciutat i que tenen desconnexió amb el món rural», apunta Muns. I van decidir crear aquest passaport rural que és una guia amb una trentena de propostes per fer a pagès.

Recollir pinyes, abraçar un arbre, caminar descalç sobre l´herba, mirar els estels estirats a la gespa, observar un niu de formigues, fer una cabanya o berenar en una barraca de vinya són algunes de la trentena d´activitats proposades per fer en l´ entorn natural de la masia. Totes estan pensades per realitzar-les en família. Coses tan simples «i que a pagès són molt habituals» com fer una guerra de fulles, escoltar el cant dels ocells o anar a plegar els ous de les gallines fan les delícies de nens i nenes pocs habituats a la vida del camp. A més, entre les activitats hi ha diferents propostes de l'entorn com les pastures de Castelltallal, l´hort del projecte TornaTerra o l´Observatori astronòmic.

En els pocs mesos que fa que han engegat la iniciativa, la resposta dels visitants ha estat molt positiva. «Hem vist que ajuda a fomentar el joc amb els pares i als nens i nenes els fa molta il·lusió anar amb el passaport als dits», assegura Muns. Cada nen té el seu passaport i un cop han acabat l´estada es valoren les activitats que han complert i se´ls dóna el distintiu corresponent. Més enllà d´assolir els reptes, l´objectiu de la iniciativa és «buscar una manera d´enllaçar les activitats que es poden fer a la zona en família i vincular-les al món pagès».

La casa de turisme rural de Cal Prat Barrina, entre el Bages i Solsonès, ha fet de l´entorn natural i l´agroturisme els seus principals valors i aposta perquè els seus clients tastin la gastronomia de la zona amb productes naturals, ecològics i de proximitat. L´estada a la masia de Castelltallat, que disposa de 16 places, proposa fer un autèntic bany de natura als visitants que ara pot quedar acreditat amb el passaport rural.

Prem per veure més contingut per a tu