Sant Joan de Vilatorrada es reivindica com un municipi capaç d´impulsar projectes i fer-los realitat. L´Ajuntament ha presentat aquest migdia la segona edició de la Fira Discat, el certamen dedicat al sector de la discapacitat que reunirà una quarantena d´entitats i associacions d´arreu de Catalunya. Discat convertirà Sant Joan de Vilatorrada en la capital catalana de les discapacitats el proper 30 de setembre a Cal Gallifa amb il·lusions renovades i mantenint el seu poder de convocatòria després de l´èxit del debut fa dos anys.

Orgull per a Sant Joan

L´alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, ha apuntat aquest migdia que "és un orgull comptar amb una fira que ens situa al mapa i que també ens compromet amb el pla d´accessibilitat per donar exemple". Ariso ha afegit que "som un municipi sensible que creu en una societat homogènia. Hem de fer que les persones amb discapacitat tinguin les coses fàcils i que es comprengui la seva realitat". La regidora de Benestar Social i Envelliment Actiu i Salut, Xus Segura, ha volgut agrair la participació "i la implicació de les entitats, les associacions i les empreses que participaran a la fira". El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha destacat que "la pedagogia que fa Discat és clau perquè infants i joves prenguin consciència que hi ha diferents realitats" i ha subratllat la implicació de l´Ajuntament per fer que Discat continuï essent un referent.

Llei d´accessibilitat i esport inclusiu

Les jornades adreçades als professionals giraran al voltant de la llei d´accessibilitat i l´esport inclusiu amb les inscripcions que es mantenen obertes. La conferència inaugural anirà a càrrec de l´escriptor Màrius Serra, que explicarà la seva experiència amb el seu fill a través del llibre Quiet. L´àmbit d´accessibilitat es debatrà a partir de la conferència Llei 13/2014 d´accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica en què s´exposaran les claus de la nova legislació i la seva aplicació pràctica tant en l´àmbit de les administracions públiques com al sector privat. Anirà a càrrec de l´arquitecta Maria Victòria Pérez i de la terapeuta ocupacional Maria Josep Caldes. Pel que fa al segon bloc, que girarà al voltant de l´esport inclusiu, es presentarà el programa Barcelona Esport Inclou. Aquesta iniciativa proposa que la pràctica de l´activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres, promovent l´esport inclusiu. Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l´Ajuntament de Barcelona, explicarà les línies bàsiques del projecte. Les jornades professionals es completaran amb una taula d´experiències amb exemples de superació personal que comptarà amb la col·laboració de les entitats Ampans, Federació ECOM, APSOCECAT i Fundació Privada Àuria.

Tallers de conscienciació

Durant tot el matí es programaran tallers de conscienciació en els quals participaran els alumnes de primària i de secundària dels centres d´ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada. . Els alumnes de 4t i 5è de Primària de les tres escoles del municipi participaran a una gimcana que es completarà amb tallers pràctics. Uns 270 nens i nenes seguiran un recorregut a través del fil argumental del conte El cassó d´en Gerard, de l´autora Isabelle Carrier. La història recrea el dia a dia d´un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha de superar, etc. En paral·lel, podran aprendre el joc de bitlles catalanes i assistiran a una demostració de teràpia assistida amb gossos.

Alumnes de secundària

Els alumnes de Batxillerat de l´IES Quercus assistiran dimecres de la setmana vinent a la xerrada sobre la tasca que realitza la Federació ACELL (Federació Catalana d´Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual) amb un testimoni d´un esportista. El dia 30, coincidint amb la jornada central de Discat, els estudiants de 3r i 4t d´ESO de l´IES Quercus veuran el documental Vides diverses amb un col·loqui posterior. Finalment, els alumnes de 1r i 2n d´ESO del SINS Cardener assistiran a una xerrada de la Federació Catalana d´Esports amb Persones amb Discapacitat Física sobre la pròpia entitat i els Jocs Paralímpics.

Activitats per a la ciutadania

A la tarda es programaran activitats adreçades al conjunt de la ciutadania amb un espectacle de dansa integrada, demostració de teràpia canina, tallers d´escriptura de Braile, teatre i una demostració de zumba adaptat, entre d´altres propostes.

Espai de fira

Discat mantindrà un espai propi per als expositors que donaran a conèixer la seva activitat. Una quarantena d´empreses i entitats del sector de la discapacitat d´arreu de Catalunya comptaran amb estands propis a l´exterior de Cal Gallifa, centre neuràlgic de la fira. A més, al matí i a la tarda el Banc de Sang i Teixits proposa un acapte per donar sang en un estand al costat de Cal Gallifa.

Inscripcions i contacte

Totes les persones interessades a participar de la fira es poden inscriure de manera gratuïta a través del correu electrònic sjvt.firadiscat@santjoanvilatorrada.cat i també enviant un formulari des de web www.firadiscat.cat. A la mateixa pàgina es pot consultar tota la informació del certamen.

L´Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada organitza la fira amb la col·laboració del Consell Comarcal del Bages, de la Diputació de Barcelona i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.