El nom Montserrat en nadons cau en picat en 25 anys

Aquest nom propi ha passat de la posició 50 de noms més posats a Catalunya el 1997, a la 335 l'any 2022

Ballada de sardanes avui davant del monestir

Ballada de sardanes avui davant del monestir / OSCAR BAYONA

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Cada vegada menys nadons es diuen Montserrat. Les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) indiquen que el nom de la patrona de Catalunya es posa cada vegada menys i, de fet, està en risc d'extinció, ja que el 2022 només deu de les 27.195 nenes que van néixer van rebre el nom de Montserrat.

EVOLUCIÓ DEL NOM MONTSERRAT PER ANYS

Evolució del nom Montserrat per anys / REGIÓ7

Encara és un nom molt present en la societat catalana, fet que s'ha pogut comprovar avui al voltant del santuari, on s'hi ha celebrat el dia de la Mare de Déu de Montserrat amb la tradicional missa i una ballada de sardanes multitudinària. Tanmateix, cada vegada hi ha menys dones que es diguin Montserrat.

Aquest nom propi ha fet una davallada en caiguda lliure pel rànquing de noms més posats en els darrers 25 anys a Catalunya. El 1997 ocupava la posició 50 dels 106 noms de nena que es van posar aquell any, en canvi, el 2022 (darrer any del qual es disposen dades) ocupava la posició 335 dels 675 noms que van rebre les nenes que van néixer fa dos anys.

EVOLUCIÓ DEL NOM MONTSERRAT PER DÈCADES

Evolució del nom Montserrat per dècades / REGIÓ7

Per dècades, el pic va ser als seixanta, ja que del 1960 al 1969, 22.975 nadons van dir-se Montserrat. Després d'això, la popularitat del nom va anar caient, la baixada més gran va ser de la dècada dels setanta a la dels vuitanta, que es va passar de 16.155 a tot just 4.843.

Actualment, els noms més populars de les nounades a Catalunya són, Jana, Júlia, Mia, Ona, Arlette i Bruna, segons dades de l'IDESCAT de l'any 2022. En el cas de la comarca del Bages el rànquing està liderat per Mia, Jana, Martina i Aina i a l'Anoia els noms de nenes que van pujar al pòdium van ser Laia, Lara i Jana.

Subscriu-te per seguir llegint