Quins són els noms de nadó més populars a la Catalunya central?

Dues de les comarques de la regió van escollir el nom de Jan com el preferit per als seus fills el 2022

Imatge d'arxiu d'un nadó

Imatge d'arxiu d'un nadó

Andrea Izquierdo

Andrea Izquierdo

Jan i Jana. Aquests van ser els noms que més van fer servir els pares de les comarques centrals el 2022 per inscriure els seus nadons al Registre Civil. Ambdós desbanquen els noms favorits l'any 2021, que van ser Martí per als nens i Júlia per a les nenes, segons revela l’Institut d’Estadística de Catalunya.

Els noms més posats

Els noms més posats / EQUIP D'INFOGRAFIA

A la Catalunya central, fins a 37 nens nascuts durant el 2022 van anomenar-se Jan, un 11,87% del total de nounats registrats. Per darrere, el segon nom de nen més popular va ser Nil (23 registrats), seguit de Biel (31), Martí (30), Pol (30) i Arnau (26).

Pel que fa a les nenes, 30 nounades, és a dir, un 9,63% del total, van ser registrades amb el nom de Jana. A les comarques centrals també van triomfar els noms de Julia/Júlia (30); Mia i Ona (27); Arlet (23) i Bruna (21).

Per comarques, al Bages els noms més freqüents el 2022 van ser Jan (22 registres) i Júlia (15). També van estar entre els preferits Nil, Rayan, Adam i Pol en el cas dels nens i Mia, Jana, Martina i Aina en el de les nenes.

A l'Anoia els noms més populars van ser Àlex i Laia, amb 11 registres cadascun. Entre els més populars també hi ha Aran, Leo, Jan, Roc, per a nens i Mia, Lara i Jana per a nenes. Al Berguedà, els noms que més van elegir-se van ser Jan (5), Martí (5), Júlia (4) i Pol (4).

L'informe de l'Institut d'Estadística només contempla aquells noms posats més de 4 vegades. Per això, no hi ha informació sobre els noms favorits al Solsonès, l'Alt Urgell ni el Moianès. En el cas de la Cerdanya, només hi consta el més popular entre els nens: Jan. Aquest nom és l'únic que va superar el llindar per a ser tingut en compte en el llistat, amb 4 nens registrats durant el 2022.

Catalunya

En l'àmbit català, Leo (433) és, per primera vegada, el nom més posat als nens nascuts a Catalunya l'any 2022, mentre que Júlia/Julia (440) es manté des del 2017 com el nom més posat entre les nenes. Cal destacar que el nom de Marc (398 nadons) passa a ocupar la tercera posició per darrere de Leo i Nil (425), després d'haver encapçalat el rànquing del nom de nadó més freqüent des que es va iniciar l'estadística de l'onomàstica l'any 1997. El segueixen Pol (391) i Jan (386), en les posicions quarta i cinquena, respectivament. Pel que fa a les nenes, després de Júlia/Julia, Ona (414) ha estat el més freqüent, seguit de Martina (396), Mia (372) i Lucía (357).