L'Iran dona per mort el president Ebrahim Raisi en un accident d'helicòpter

A l'aeronau hi viatjaven altres dirigents de la república islàmica, com el ministre d'Exteriors

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi / Europa Press/Contacto/Iranian Presidency

ACN

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, i el ministre d'Exteriors, Hossein Amir-Abdollahian, han mort en un accident d'helicòpter en una zona muntanyosa de difícil accés a prop de l'Azerbaidjan Oriental quan es dirigien a la capital de la regió, Tabriz, al nord-oest del país, segons informa l'agència de notícies iranianes Mehr. El mitjà ha confirmat que no s'havien trobat "senyals de vida" a l'aeronau sinistrada, on hi viatjaven altres dirigents de la república islàmica i que hauria hagut de fer un aterratge forçós. L'operatiu de recerca s'ha allargat tota la nit i s'ha complicat per les condicions meteorològiques de pluja i boira enmig d'un terreny boscós.

L'helicopter sinistrat

L'helicopter sinistrat / EFE

Durant la nit, la Mitja Lluna Roja ha informat de la troballa de les restes de l'helicòpter, totalment calcinades. Es desconeixen les causes de l'accident. Els mandataris venien d'inaugurar dues preses.

Nascut a la ciutat de Mashhad fa 63 anys, Raisi sonava com a possible successor del líder suprem Ali Jamenei. Des que va ser elegit president, el 2021, l'ultraconservador va endurir els codis morals i va apaivagar amb mà dura les manifestants que demanaven canvis al país.

Amb la seva mort, el vicepresident iranià Mohammad Mojber, també proper a Ali Jamenei, exercirà de president interí mentre no es convoquen eleccions.

La UE ofereix les seves condolences

"La UE expressa el seu condol a les famílies de totes les víctimes i als ciutadans iranians afectats", es limita a dir el comunicat publicat per l'alt representant de la política exterior de la UE, Josep Borrell. En la mateixa línia -i brevetat- s'ha expressat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en un missatge a X. "La UE expressa les seves sinceres condolences [...] per l'accident; els nostres pensaments estan en les famílies", ha escrit.

Cal recordar que l'Iran és un dels països sotmesos a un ampli règim de sancions per part del club comunitari des de l'any 2011, com a resposta a les "serioses" violacions de drets humans que s'han produït al territori.

Més recentment, els vint-i-set han ampliat la llista d'entitats i individus sancionats pel suport que ha ofert Teheran a Rússia en el marc de la guerra d'Ucraïna, proporcionant-li drons i material militar.

L'abril passat, a més, els estats de la Unió van arribar a un acord per imposar noves restriccions a l'Iran després del bombardeig que va llançar el règim sobre Israel, en una resposta l'atac de Tel-Aviv sobre l'ambaixada iraniana a Damasc (Síria).