Segueix-nos a les xarxes socials:

El 60% de l'absentisme escolar del Bages correspon al gènere femení

Els centres de la comarca van registrar, el darrer semestre del curs passat, prop de 300 casos

El Bages (inclosa la ciutat de Manresa) va registrar, el darrer semestre del curs passat, 293 casos d'absentisme escolar, el 59,7% dels quals, del gènere femení. Les dades, recollides en el marc del Protocol de prevenció i intervenció en absentisme escolar al Bages, evidencien un elevat absentisme entre els alumnes d'educació infantil, de 3 a 6 anys, especialment en nenes, i entre les noies de secundària. En conjunt, l'absència escolar no justificada afecta l'1,2% per cent dels estudiants de la comarca.

Les dades analitzen l'absentisme regular (entre 6 i 15 dies d'absència) i crònic (més de 15 dies) d'un total de 24.500 alumnes d'educació infantil, primària i secundària de tots els centres escolars de Manresa i la comarca. Entre les dades més rellevants hi ha l'elevat absentisme en educació infantil, especialment en nenes. Entre el gener i el juny, es van detectar 116 casos a educació infantil, dels quals 70 eren nenes. Segons expliquen des de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal, en aquesta etapa «es detecta molta tolerància a la no assistència tot i que és important per anar constituint hàbits».

D'altra banda, les dades d'absentisme regular i crònic a secundària són significativament més elevades en les noies. Dels 87 casos detectats, 60 pertanyen al gènere femení. En el conjunt de les dades d'infantil, primària i secundària, les nenes i noies suposen el 59,7 per cent dels casos.

Pel que fa a l'absentisme crònic o greu, es va detectar en 43 alumnes, majoritàriament de secundària. Quatre casos (3 de Manresa i un de la comarca) van passar a la Fiscalia i la resta van ser derivats a l'Equip d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència «perquè hi havien altres indicadors de risc social» o bé «s'han resolt o han millorat i no ha calgut derivar-los».

El protocol de prevenció i intervenció en absentisme escolar al Bages, engegat el 2013, està coordinat pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa, i hi estan adherits la pràctica totalitat dels consistoris de la comarca. Té la implicació de professionals d'àmbits molt diversos que treballen en xarxa per detectar l'absentisme i intervenir-hi. Com a darrer recurs, en els casos més greus, es preveu la intervenció de la Fiscalia de Manresa-Igualada.

Campanya a les xarxes

En el marc del protocol, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa han posat en marxa aquest curs una campanya per prevenir l'absentisme escolar a través de pancartes a les escoles i instituts de la comarca. Durant el primer trimestre del 2017, també es preveu posar en marxa un concurs de vídeos a Instagram sobre els valors que s'aprenen als centres educatius.

Prem per veure més contingut per a tu