Segueix-nos a les xarxes socials:

Les possibles solucions al runam: o un acord reflectit al Pla Director, o una petició de l´empresa al jutge

Regió7 ha consultat amb especialistes les alternatives per desencallar la situació

Segons fonts jurídiques consultades per Regió7, davant la demanda d’empresa i treballadors per poder continuar abocant al runam del Cogulló més enllà de la data del 30 de juny, complementat amb altres mesures per donar sortida al residu, s’obren bàsicament dos escenaris per fer-ho possible.

Un seria la via pactada, de consens. És a dir, en l’hipotètic escenari que, finalment, hi hagués un acord general entre totes les parts implicades -voldria dir també administracions, partits polítics i les entitats que fins ara s’han mostrat més combatives contra el runam i que van promoure la presentació de demandes- per admetre aquesta moratòria, aquest acord hauria de quedar reflectit en l’aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages. És a dir, en aquest document definitiu hauria de constar entre les mesures per cobrir l’interval de temps (uns dos anys i mig) que s’obrirà fins que Súria pugui començar a treballar a ple rendiment amb els nous plans d’expansió la de poder seguir abocant al Cogulló.

L’altre escenari és que no hi hagi acord perquè la mesura sigui assumida. En aquest cas, serà únicament l’empresa la que haurà de moure fitxa i presentar-se davant el jutge que va redactar la sentència sobre el pla d’ordenació urbanística de Sallent anul·lant-ne la part que afectava el Cogulló -i que va donar validesa al posterior acord d’Urbanisme com a mesura d’execució- per sol·licitar-li directament una moratòria pel que fa a la data de finalització dels abocaments.

ICL haurà de presentar, en aquest cas, un document de motivació en què s’argumentin els motius pels quals no és possible complir aquesta data sense afectar l’activitat, i en el qual s’expliquin al mateix temps les mesures complentàries que preveu aplicar per poder reduir l’aportació de material al dipòsit. Tal com ja ha explicat aquest diari, l’empresa sosté que estava obligada a acotar el runam en dimensions, però no a posar-hi una data final.

Prem per veure més contingut per a tu