Segueix-nos a les xarxes socials:

ICL tramita l'ampliació del runam del Fusteret en un màxim de 15 hectàrees

És l'àrea de creixement prevista al Pla Director de la Mineria, i ha superat un primer escull d'Urbanisme

El procés d'ampliació del runam del Fusteret de Súria que ICL va activar fa uns mesos, i que li ha de permetre guanyar un terç de superfície d'abocament, ha fet un pas en ferm. La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, que ahir es va reunir a Manresa, ha donat la seva conformitat a l'ampliació de fins a un màxim de 15 hectàrees, considerant que s'ajusta al planejament urbanístic vigent previst tant en les normes subsidiàries com en el Pla Director Urbanístic de la Mineria (PDU), que està a l'espera de ser aprovat definitivament en breu.

Actualment, el runam del Fusteret ocupa una superfície d'unes 33 hectàrees, i el creixement previst és d'un màxim de 15 hectàrees noves, de les quals 11,65 serien pròpiament de runam i la resta correspondrien a camins perimetrals. Seguint el traçat ja previst pel planejament urbanístic de Súria i pel PDU, l'ampliació es dibuixa en una àrea de sòl no urbanitzable, al sud-est de l'actual dipòsit (vegeu la infografia).

L'informe de compatibilitat urbanística emès ahir és clau en el procés de declaració d'impacte ambiental a què s'ha de sotmetre aquesta futura ampliació (i també posterior restauració), que ara s'està tramitant. «És un pas més d'una suma de passos», però decisiu per poder avançar, apuntaven ahir fonts dels Serveis Territorials d'Urbanisme a la Catalunya Central.

L'informe també es valorava molt positivament des de l'empresa, que confia que els permisos per poder abocar en aquesta nova àrea no trigaran gaire a ser una realitat, per bé que no s'ha marcat cap calendari «i el procés ha de fer el seu curs» sense que hi hagi cap necessitat d'urgència. L'informe d'ahir «no és cap fet excepcional, sinó un tràmit administratiu més perquè és una ampliació ja contemplada, però és important que hagi arribat a Urbanisme», apuntaven fonts d'ICL, i recordaven que «al darrere hi ha molts mesos de treball previ per part de l'empresa».

La tendència és el residu zero

ICL justifica l'ampliació del runam del Fusteret «per una necessitat de més espai» però per a un termini limitat de temps, tenint en compte que «el nostre objectiu és la mineria sostenible i tendir cap al residu zero».

De fet, si es completa el procés i l'empresa acaba obtenint tots els permisos, aquesta serà la darrera ampliació, i el del Fusteret serà el darrer dels dipòsits on s'abocarà. L'objectiu és anar reduint els abocaments mitjançant la construcció de les noves plantes de tractament de sal que s'han de fer i altres mesures previstes per donar sortides alternatives al residu i anar tendint cap a l'abocament zero. «Però, mentrestant, necessitem més espai».

Prem per veure més contingut per a tu