L'episodi de pesta que Monistrol de Montserrat va viure el segle XVI podria haver caigut en l'oblit amb el pas dels anys. Però la implicació de gairebé dos-cents veïns en recrear el vestuari, els espais o les escenes de l'època de l'epidèmia manté viva la història. La quotidianitat de cinc segles enrere reapareix al poble, al llarg d'aquest cap de setmana, amb la setena edició de la Festa dels Romeus. Enguany la proposta focalitza les escenes al nucli antic de Monistrol i amplia els horaris de les representacions però, manté la renovació teatral de l'any passat.

Els carrers estrets i les places del nucli antic de Monistrol són els protagonistes d'aquesta edició «amb l'objectiu d'acostar les diferents escenes i donar més caliu a la zona», explica el director artístic de la Festa dels Romeus, Pepo Flores. L'antiga masia de Can Cavallé, el safareig públic o l'església de Sant Pere són alguns dels espais que adopten l'atmosfera del segle XVI.

Una de les ajudants de la direcció artística, Berta Peñalver, apunta que enguany les escenes es representen més vegades i de forma simultània entre elles «per tal d'incrementar el moviment a la zona». Pepo Flores afegeix que la recuperació de l'escena del Carro dels Empestats, que recorre la vila recollint les víctimes de la pesta, es una de les novetats. «Com també els recorreguts que protagonitzen les remeieres o els pelegrins», destaca Flores.