El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, assegurava ahir durant el balanç de la recollida de residus a la Catalunya Central que els «resultats espectaculars» que s'han donat en aquestes comarques, amb un increment del 13% de selectiva, «demostren que fer-ho bé és possible». Per aquest motiu, va dir que acompanyaran els municipis perquè facin plans locals de prevenció i gestió de residus municipals en aquesta legislatura.

Aquests plans hauran de determinar quin és el sistema òptim, en cas que encara no l'apliquin, per millorar el reciclatge per a cada municipi. Segons Tost, aquesta millora «ha de passar per individualitzar la gestió dels residus», ja sigui amb el sistema porta a porta, les àrees d'aportació tancades o els contenidors amb xip. «Com a objectiu de país hem de recollir més i millor», va afegir.

Sigui amb el sistema que sigui, segons el director de l'Agència, «tenim clar que la clau per augmentar la recollida selectiva és la individualització de la taxa, hem d'anar a un escenari de taxa justa». És a dir, que qui recicli pagui menys que qui no ho faci. Això és possible, assegura, gràcies a la tecnologia, que permet, per exemple, posar un xip al cubell del porta a porta o tenir contenidors tancats que s'obren amb una targeta que identifica l'usuari. Entre les polítiques municipals que es proposen per millorar el reciclatge també hi ha augmentar el nombre de tones de fracció orgànica recollides selectivament i elaborar plans municipals per a la recollida selectiva als grans productors.