Cardona ha aprofitat el parèntesi de la covid-19 per repensar la fira medieval, que els darrers anys havia quedat obsoleta, i fer un canvi de relat que l’ha portat fins a la seva essència: la sal. Aquest mineral intrínsecament lligat a la història de la vila ducal serà el fil conductor de la nova Festa de la Sal, que tindrà la seva primera edició els dies 5 i 6 de juny, amb l’objectiu de dinamitzar i projectar el comerç, la restauració i el patrimoni local.

Buscant un nou relat i un motiu de celebració, Cardona ha arribat fins als seus orígens: la sal. I va ser al Parc Cultural de la Muntanya de Sal on, ahir al migdia, es va presentar la nova festa que s’ha creat al voltant d’aquest element entès, no només com un mineral, sinó com a «símbol i origen» del municipi. Segons el regidor de Patrimoni i Desenvolupament Local, Joan Hernàndez, «Cardona és on és i és el que és gràcies a la sal arrencada des de temps immemorials del diapir i ha estat durant molts segles la raó de ser del nostre poble».

Per celebrar les seves arrels la vila ha preparat un cap de set,mana festiu amb activitats de diferents àmbits, que serveixi per dinamitzar i projectar el comerç, la restauració i el patrimoni local. La nova Festa de la Sal, que és hereva de la fira de Pentecosta, que va precedir la fira medieval, s’ha estructurat en quatre eixos: espectacles, comerç, gastronomia i patrimoni, a partir dels quals s’ha confeccionat el programa d’actes. En aquesta primera edició, els espais centrals de la festa seran tres places històriques: la de Santa Eulàlia, la del Mercat i la Fira.

Quant als espectacles, segons el regidor de Cultura i Festes, Salvador Campos, aposten per «un carrusel d’actuacions musicals, teatre, dansa i circ distribuïts en diferents espais del casc antic». Entre les actuacions destaca la presentació del nou disc de la cantant Beth. En el vessant gastronòmic, es faran tastos de vins amb els cellers Abadal i El Miracle de convidats.

Pel que fa al patrimoni, a les habituals visites al castell i a la muntanya de sal, se n’hi afegiran a cases singulars de Cardona i al Museu de la Sal Josep Arnau. El blanc de la sal marcarà la imatge de la festa, amb banderetes blanques als carrers i les places, a les parades que hi haurà als carrers i al vestuari de firaires i veïnat. La festa mantindrà algunes tradicions com el Saler d’Or i el pagament del dret d’Aimines, i tindrà una vila convidada, que enguany serà Odèn, on hi ha el salí de Cambrils.

La vila es prepara per comercialitzar sal comestible

A banda de la Festa de la Sal, des de la Fundació Cardona Històrica estan treballant en un altre projecte com és la comercialització de sal comestible de la vila. La festa servirà per preparar el terreny i per presentar el producte i els primers envasats d’aquesta sal de muntanya pura. Segons el regidor de Patrimoni i Desenvolupament Local, Joan Hernàndez, «aquí hi havia un mar que es va anar evaporant fa 40 milions d’anys i la seva sal té una riquesa extraordinària».