Familiars, amics i coneguts es van reunir ahir a les sis de la tarda a la rotonda de l'avinguda del Canal Industrial de Berga per retre homenatge al jove berguedà Josep Maria Isanta, que va morir assassinat fa deu anys durant la Patum per una agressió d'arma blanca. Durant l'acte de commemoració, la família de Josep Maria va descobrir un monument per honorar la seva memòria, instal·lat a prop del lloc on va morir.

Després de la inauguració del monument, rapsodes i poetes berguedans, i també membres de la família i amics d'Isanta, van prendre la paraula per recitar poemes d'autors catalans del segle XX i per recordar com era el jove. Gairebé tots els qui van parlar van definir-lo com una persona amb una ànima "anarquista i llibertària" que estimava "la vida i la llibertat per sobre de totes les coses".

Enguany ja fa deu anys que la Plataforma per a la Convivència al Berguedà, creada arran de la mort del jove, organitza un recital poètic per recordar Josep Maria Isanta i per promoure alhora "la convivència entre les persones, els pobles i les cultures" de tot el món. Al llarg d'aquests deu anys, una llarga llista de poetes i escriptors d'arreu dels Països Catalans hi han participat desinteressadament, entre els quals destaquen els poetes Francesc Garriga, Josep Pedrals, Arnau Pons, Blanca Llum Vidal i Gerard Vilardaga, i el novel·lista i traductor berguedà Jordi Cussà.