Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Bombers recomanen una planificació prèvia per evitar ensurts al bosc

Els Bombers de la Generalitat s'han acostumat a treballar de valent durant la temporada del bolet. Són conscients de la massificació que es viu als boscos durant aquesta època i les seves sortides a la recerca de boletaires perduts o lesionats són lamentablement una constant al Berguedà i a Catalunya.

Regió7 ha pogut parlar amb Guillem Amorós, cap de la unitat dels GRAE, per valorar els riscos que assumeixen els boletaires i quins consells de seguretat haurien de seguir: "els darrers dies s'ha intensificat la sortida de boletaires als boscos, de resultes d'això s'han produït situacions de gent desorientada o amb lesions", explica. Aquestes dues situacions són les més habituals en les actuacions dels Bombers al bosc. Persones perdudes i lesions com ara esquinços, petites fractures, branques clavades i caigudes amb traumatismes de diversa consideració.

Un cop rebut l'avís de l'incident, la funció dels GRAE és localitzar la persona sobre el terreny amb mitjans aeris o terrestres, trobar-la, procurar-li una atenció primària i, després, evacuar-la a un lloc segur. Per poder evitar aquestes actuacions, Amorós remarca la importància de fer una bona planificació abans de sortir a buscar bolets: "hi hauria d'haver més preparació prèvia per part dels boletaires. És molt important consultar el temps i el terreny abans d'anar a la natura. Un cop allí, caminar mirant a terra és fàcil desorientar-se; per tant, s'han d'establir punts de referència per tornar a trobar el camí. També és important anar acompanyat i mantenir-hi el contacte visual en tot moment", destaca el cap dels GRAE.

Les novetats tecnològiques també poden millorar la seguretat dels boletaires. Les aplicacions mòbils poden ajudar a una localització més ràpida i els Bombers recomanen sortir al bosc amb el telèfon. "Això tampoc no vol dir que amb el mòbil es pugui sortir al bosc i fer el que es vulgui, però és un últim recurs molt vàlid en matèria de seguretat", admet Amorós. A més de l'esmentada planificació de seguretat, els Bombers també recomanen no sortir a buscar bolets cap al tard, ja que el dia s'ha escurçat i un rescat de nit es converteix en molt més complicat. La condició física de la persona també és important, ja que no tothom pot anar a buscar bolets al bosc: "buscar bolets requereix una bona condició física, la gent amb una certa edat té el cos més vulnerable", acaba.

Prem per veure més contingut per a tu