Una trentena de guies de natura salvatge es troben fins diumenge a Guardiola de Berguedà per participar al congrés que organitza la Wilderness Guides Association, l'organització internacional de guies d'entorns agrestos. Professionals del sector vinguts de la resta de l'estat, de Finlàndia, Holanda o Rússia comparteixen experiències i coneixements en aquesta trobada que ha de servir per posar en comú idees i gestar nous projectes. D'aquesta manera ho ha explicat Gerard Van der Berg, coordinador de les jornades d'enguany. «Nosaltres treballem a molta distància, i sempre estem viatjant. Tenim poques ocasions per parlar i compartir interessos», ha destacat.

Des de dijous, l'entorn i els boscos de Cal Companyó (a Guardiola de Berguedà) són l'escenari dels diversos tallers que duen a terme instructors i tècnics del sector d'arreu del món, coneixedors de tècniques de supervivència, rastreig d'animals, recerca de persones, primers auxilis i orientació sense instruments de navegació. Els tallers que s'imparteixen durant aquest congrés són alguns dels que s'utilitzen en els entrenaments de cossos policials, militars d'elit i equips de rescat i d'emergències.

A part d'aprendre, però, les jornades tenen l'objectiu de compartir coneixements i experiències entre els assistents. Tots ells guies i instructors (wilderness guides) que lideren expedicions en entorns agrestos, en indrets com l'Àrtic, els deserts o altres destinacions sense contacte amb la civilització. És la primera vegada que el congrés se celebra a Catalunya. Van der Berg ha destacat que el Berguedà és un espai «perfecte» per a la pràctica d'aquestes tècniques. L'any vinent les jornades tindran lloc a Finlàndia.