Segueix-nos a les xarxes socials:

Les parets del convent de Cal Rosal prenen vida

Una audioguia permet recórrer les estances de l'antic edifici de la colònia per redescobrir la història

Les parets del convent de Cal Rosal prenen vidaARXIU PARTICULAR

La Remei, la Maria, la Ramona i fins a una dotzena de dones més són les protagonistes del projecte que ha aconseguit que les parets de l´antic convent de monges de Cal Rosal i diversos espais del conjunt colonial prenguin vida. Una audioguia permet fer un recorregut per les estances d´aquest edifici del patrimoni històric de la comarca per conèixer què es va viure al seu interior durant el segle passat.

"Tretze passes endavant" és el títol de l´obra de la jove artista Sara Lorite (Abrera, 1993), que ha plasmat alguns dels secrets més amagats de l´antiga colònia en un àudio que cal escoltar mentre es passeja per alguns dels espais més emblemàtics, i d´altres totalment desconeguts, de l´antic edifici, ara referent artístic gràcies a la recuperació de l´equip del Konvent. Lorite va rebre l´encàrrec de realitzar aquest projecte per a l´exposició Espai de llocs que va tenir lloc al Konvent el maig passat, comissariada per Rosa Cerarols. «Em van venir a buscar perquè sabien com treballava i coneixien altres projectes relacionats amb la recuperació de la memòria dels edificis històrics», explica.

«Vaig descobrir el convent i vaig pensar que seria un espai perfecte per desenvolupar-hi la meva manera de treballar», explica Lorite. «M´agrada parlar sobre la nostra memòria que es construeix a partir de la tradició oral», afegeix. «És important entendre quina era la funció real dels espais en altres moments de la seva història i redescobrir-los a partir de les vivències reals dels que van protagonitzar-ne el dia a dia», destaca. En aquest sentit, assegura que «les antigues edificacions de Cal Rosal plenes de vida, perquè s´hi ha recuperat l´activitat, són ideals per fer un exercici de recuperació del que havia estat temps enrere. Per a mi era un projecte interessant».

Treball al territori

Per a la creació de l´audioguia, Lorite s´ha «impregnat de l´ambient del convent actual» amb una residència de treball a les seves instal·lacions i ha parlat amb «totes les persones que hi viuen el dia a dia», per tenir una idea de com és actualment l´espai. Per a la recerca històrica i per obtenir material per fer un retrat el màxim d´acurat de la realitat del segle passat, s´ha basat en treballs narratius que recullen testimonis que van viure a la colònia i al convent, i van treballar a la fàbrica. Principalment, ha especificat, obres ja escrites de Gerard Vilardaga i Assumpta Montellà, entre d´altres.

Les protagonistes són tretze dones, «perquè el sexe femení va tenir molta importància a la colònia: la majoria de treballadores eren dones, les monges tenien molt pes...». Són relats que es troben entre la realitat i la ficció, ja que assegura que «les històries de la tradició oral tenen un punt de ficció, tenint en compte que hi ha una part de la imaginació i de records pel mig», concreta. De fet, remarca que no és historiadora. «Jo faig creacions artístiques a partir del que altres professionals han recuperat», aclareix.

Els espais escollits, pels quals passa aquest recorregut de viatge al passat, són molt diversos, la majoria a l´interior del convent, «però fugint únicament de les estances més convencionals o ja prou conegudes per les exposicions que s´hi fan». Els visitants passegen per la cuina, l´escola, l´hospital, la capella, les estances i els dormitoris... mentre escolten els records de les treballadores, les monges o les mestres, que, «juntament amb la força del riu, van ser el motor de la història d´aquesta colònia», assegura.

Avui al Konvent

L´audioguia es va presentar durant les cinquenes Jornades de les Colònies Industrials, titulada Paisatges Culturals Industrials, que organitza el Museu de la Colònia Vidal. L´audioguia va acompanyada d´una publicació per situar l´espectador en l´itinerari per l´equipament, il·lustrada per Joan Manel Pérez. Les pistes d´àudio que formen el relat narratiu han estat enregistrades per Joan Garcia Domingo.

Prem per veure més contingut per a tu