El Teatre Municipal de Berga. L'Ajuntament de Berga, entitats locals i productores externes portaran a l'equipament berguedà una proposta que combina teatre, música, circ i dansa i que pretén fer reflexionar els espectadors amb obres «trencadores, diferents i que costa de trobar en teatres propers».

D'aquesta manera ho assegura la regidora de Cultura del consistori berguedà, Mònica Garcia, que ha recordat que la línia iniciada en els darrers anys pel que fa a la programació teatral professional busca portar a Berga propostes de petit format i que fugen del teatre més comercial. Per què? «A hores d'ara, per la manca de recursos econòmics, tècnics i de personal no podem competir amb altres teatres propers, ni en programació ni tampoc en preus ajustats», lamenta, és per això que «apostem molt per formats diferents i, sobretot, per la qualitat de les obres que portem», algunes de programades a sales de referència del país .

Fins al 2 de desembre, el Teatre Municipal de Berga acollirà vuit espectacles diferents. El primer, de fet, va tenir lloc fa dues setmanes. Una obra de teatre documental amb tot el públic a dalt de l'escenari, compartint espai amb els actors, va servir per donar el tret de sortida a la temporada. «Una experiència que no havíem viscut mai a Berga i que ens dona peu a continuar explorant aquest camí», ha avançat Garcia. La primera obra, que posava al damunt de la taula la situació que viuen els immigrants subsaharians que volen arribar a Europa per començar una nova vida, ja va servir per fer reflexionar els espectadors sobre una realitat ben actual. La segona oportunitat serà el divendres 9 de novembre, amb l'obra Acorar, de la Cia. Produccions de Ferro. Un monòleg de Toni Gomila que farà reflexionar sobre la identitat col·lectiva dels pobles. La tercera obra que busca fer pensar els espectadors serà Llibres per cremar, de la Cia. Pyros, el diumenge 18 de novembre. El muntatge posa la cultura al centre i, en aquest cas, quin és el paper que hi juga a la societat.

La programació de tardor també presenta d'altres propostes de teatre i música. En el capítol de teatre, cal destacar-ne la nova producció de l'Agrupació Teatral La Farsa, El foc de les ginesteres, de Josep Maria de Segarra, en una versió lliure dels berguedans Marc i Cesc Marginet. L'entitat berguedana oferirà una doble funció el cap de setmana del 13 i 14 d'octubre, a 2/4 de 10 i a les 6 de la tarda, respectivament.

En l'àmbit musical, el passat cap de setmana, coincidint amb els actes de la Berga Bolet, hi haurà un concert d'acordions amb la presència de músics locals i d'altres punts del territori. La segona proposta arribarà el 25 de novembre, també amb una berguedana: Xuel Díaz, que estrenarà a Berga el seu darrer espectacle: Brindar con extraños. Un muntatge que fa un repàs per diverses peces musicals dels dar-rers vint anys. «Sempre ens agrada que hi hagi alguna producció d'artistes de la comarca, per mostrar el talent que tenim a casa», ha recordat Garcia.

La programació tampoc s'ha oblidat de la dansa ni del circ. Un dels ballets més famosos, El Trencanous, omplirà el teatre de Berga. La companyia del Ballet de Moscou fa parada a la ciutat en la seva gira per Espanya. El circ arribarà amb Circ Pistolet, amb l'espectacle En companyia, que tancarà el cicle el 2 de desembre.

Preus populars

La programació que proposa l´Ajuntament de Berga per aquesta tardor al teatre municipal busca atraure més espectadors. És per això, per a «facilitar» l´accés a la cultura i que l´economia no sigui un impediment, «hem treballat per oferir preus populars». Concretament, els espectacles tenen un preu d´entre 8 i 12 euros, «perquè qui vulgui assistir-hi tingui oportunitat de fer-ho i que el preu no sigui un problema», ha explicat la regidora de Cultura, Mònica Garcia. A més a més, l´espectacle de circ En companyia, del proper 2 de desembre, tindrà un preu reduït de 8 euros pels menors de 18 anys per atraure infants i adolescents al teatre, mentre que el públic adult pagarà 12 euros.