El segon dia de l'aplicació del porta a porta la situació als 9 pobles on s'ha iniciat ha anat millorant malgrat que encara hi ha mancances i desajustos. Els més evidents afecten els grans productors, comerciants que encara ahir no havien rebut el cubells per fer la recollida. I que les illetes de contenidors no estan fetes. Ha costat més de veure la imatge de brossa tirada a carrers i al costat de contenidors llevat d'excepcions puntuals. Aquesta ha estat la creu.

La cara podria ser: a Gironella. Un dia qualsevol del setembre se'n van recollir 2.400. Aquesta xifra demostra que el nou sistema serveix per augmentar el percentatge de deixalles que es reciclen a la comarca objectiu bàsic de la posada en servei del nou model que ha de permetre passar del 30% actual al 70%, segons les previsions del Consell Comarcal del Berguedà.

El segon dia d'implantació del porta a porta en 9 dels 12 municipis del Berguedà on ha començat s'ha viscut «una gran millora» respecte a dilluns, segons han explicat a aquest diari fonts de Tractaments Ecològics SA, l'empresa concessionària del servei de recollida convencional i la nova del porta a porta als municipis de l'alt Berguedà on s'ha aplicat (Cercs, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, la Pobla de Lillet, Bagà) i la que l'aplicarà a Berga, Avià i Vilada.

Aquesta empresa va haver de treballar fins a les 10 de la nit de dilluns per recollir totes les bosses abandonades als grups de contenidors -hi fossin o no-, a banda de la feina extra que ja havien fet de retirar porqueria durant el cap de setmana. L'inici del servei també es va veure afectat per la pluja i perquè la majoria de personal que va fer la recollida als pobles de l'alt Berguedà s'estrenaven en la feina. Les mateixes fonts van explicar que ahir, dimarts, «ja no hi ha hagut tants abandonaments, la gent està més mentalitzada» que ja no hi haurà contenidors i que s'ha aplicat un nou sistema».

A Gironella, la població més gran on s'aplica el servei d'aquesta tongada, l'alcalde David Font (i fins ara president del Consell, que ha impulsat el nou model), deia que ahir hi havia hagut 11 incidències en un total de 2.400 habitatges, i destacava que era una xifra baixa. Es referia a veïns que no sabien que els envasos -que és el que es va recollir ahir- no es podien deixar a granel dins del cubell sinó que calia posar-los dins d'una bossa i llavors dins del cubell.

A més de la falta de les illes, la creu d'ahir va ser que un nombre indeterminat d'establiments comercials encara no disposaven de cubells del porta a porta a Gironella, Cal Rosal, Bagà i Cercs, entre altres municipis.

«Espero que vagi bé»

«Espero que l'aplicació del porta a porta vagi bé». Així ho manifestava, ahir, a aquest diari, el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia. L'Ajuntament de Berga. Va recordar que s'ha fet amb l'objectiu prioritari d'incrementar el percentatge de reciclatge , que es preveu que passi del 30% al 70%. «No podem seguir amb aquest percentatge de recollida [30%] i l'única manera de fer-ho és canviar de sistema perquè el que tenim ja sabem com ha anat». Escútia va dir que «anem a l'un, amb el Consell estem decidits a tirar endavant». Creu que cal temps per fer balanç del nou sistema. «No es pot valorar el primer dia, s'ha de deixar un període de temps». Escútia va dir que el consistori « posarà els mitjans» perquè la implantació sigui reeixida. I no es plantegen demanar un canvi de data d'inici.

Finalment, el grup d'ERC al Consell Comarcal, a l'oposició,