Segueix-nos a les xarxes socials:

Sis històries d'integració a través del català, premis Climent Forner 2018

Òmnium Cultural Berguedà reconeix l'esforç de persones per la seva integració total al territori

Sis històries d'integració a través del català, premis Climent Forner 2018ÒmNIUM CULTURAL BERGUEDÀ

Armatou Cisse, Andrea Oltean, Fatou Badjie, Santa Cà, Mariama Manneh i Sanae Nasser tenen, cadascuna, una història diferent al darrere, però totes comparteixen un denominador comú: han arribat al Berguedà dels seus països d'origen per trobar noves oportunitats. Totes elles s'han integrat a la comarca, i per fer-ho un dels primers passos ha estat aprendre el català. Totes sis han rebut un reconeixement, aquest any, en la desena edició dels Premis Climent Forner que lliura anualment Òmnium Cultural del Berguedà. L'entitat els reconeix el seu esforç a la integració, l'aprenentatge de la llengua catalana i l'ús social que en fan. Han rebut el premi a proposta del Consorci per la Normalització Lingüística del Berguedà, Càritas Berga, l'Ajuntament de Puig-reig i Creu Roja del Berguedà.

Sanae Nasser va néixer a la ciutat de Nador, al Marroc, en una família de tres germans. Va arribar a Berga el 2010, on viu amb el seu marit i els seus tres fills. La seva integració va arribar gràcies a les classes de català que va rebre al Consorci per la Normalització Lingüística. Actualment està estudiant el nivell Bàsic 3 i podrà obtenir el seu primer títol de català. En el seu dia a dia utilitza el català quan va al metge, a les botigues on l'atenen en català, a l'escola dels seu fills quan tracta amb les mestres o assisteix a les reunions...

Andreea Oltean va néixer a Romania, i va arribar al Berguedà «perseguint el seu amor, un xicot també romanès i que va venir aquí per experimentar coses noves». Explica que l'impacte d'arribar aquí «va ser fortíssim», ella que parlava quatre idiomes i amb quatre anys d'estudis universitaris, no li servien de res, ni per anar a comprar el pa. Va estudiar aquí un màster en Direcció d'Empreses, i va aprendre el català. Aquest any, amb altres nouvinguts puig-reigencs, ha participat al pregó de festa major.

Armatou Cisse viu a Berga. Abans d'arribar-hi, però, ha fet un llarg viatge passant per Mali, Mauritània, Marroc, Las Palmas, Tenerife, la Gomera i Bilbao. Ha viscut sis mesos al Centre de Protecció Internacional que la Creu Roja té a l'alberg de Berga. Ha après català i no només això, sinó que està realitzant el cicle formatiu d'auxiliar d'infermeria a l'institut Guillem de Berguedà i actualment ja està fent les pràctiques a l'hospital Sant Bernabé. A més a més, és una de les membres de l'equip femení de l'Handbol Berga. «Tot això no ho hauria pogut fer si no hagués après el català», diu.

Santa Cà treballava de professora de secundària de química i biologia al seu país d'origen, Guinea Bissau. Va arribar a Catalunya al 2015, amb el seu fill, per deixar la seva precària situació i trobar noves oportunitats. Després de passar per Lleida, el novembre de l'any passat va arribar a Berga, on va apuntar-se a classes de català a Càritas i al Consorci de Normalització Lingüística. Una de les seves passions és cantar, i està integrada al grup coral de Viladomiu Nou des de fa uns mesos.

Fatou Badjie és del Senegal i va arribar a Berga a final del 2016, quan va començar a fer classes de català a Càritas Berga. Des d'aquest curs, ha ampliat el nombre de classes amb Creu Roja de Berga, per poder avançar més ràpidament en l'aprenentatge de la llengua. És una persona activa a la ciutat de Berga a nivell sociocultural: és membre activa de la Plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà. També participa al projecte de #SomVeïns del Consell Comarcal del Berguedà.

Mariama Manneh va néixer a Gàmbia i a final de novembre de l'any 2016 va començar a viure a la ciutat de Berga. Fa classes al Consorci per la Normalització Lingüística. L'interès i les ganes de treballar en el mateix àmbit que al seu país d'origen, el sanitari, l'han portat a cursar actualment un cicle formatiu de grau mitjà de cures auxiliars d'infermeria a l'IES Guillem de Berguedà.

Prem per veure més contingut per a tu