Mentre l'adversa climatologia han obligat a suspendre diferents convocatòries en la vígila de la Diada que s'havien programat per aquest nit a la Catalunya central i a la resta del país, a Berga s'ha plantat cara al mal temps. Mai millor dit. L'Esquerra Independentista (EI), organitzadors de la Marxa de Torxes a la ciutat, han decidit mantenir l'activitat reivindicativa. D'una banda, l'aposta ha reeixit perquè mentre han tingut lloc els actes no ha pas plogut. Tanmateix, per l'altre, el poder de convocatòria ha estat un dels més baixos dels darrers anys: la cita ha aplegat un centenar de berguedanas que han desafiat les inusuals baixes temperatures en aquesta època de l'any amb 11 graus registrats al migdia a Berga i humitats de fins el 91%.

Els Castellers de Berga han alçat un pilar al carrrer Major. La colla bastonera Cop de Garrot ha actuat al principi de la marxa a la plaça de Santa Magdalena i al final a la dels Països Catalans on Joan Obiols ha llegit el manifest de la marxa. L'Esquera Independentista ha reivindicat «la llibertat del nostre poble, la llibertat i independència del conjunt dels Països Catalans» assegurant que «l'únic camí per poder assolir la plena sobirania, la sobirania popular, per poder dignificar les nostres vides, passa per la construcció de la República Catalana, per la llibertat de la totalitat del nostre mapa».

Els organitzadors han denunciat «la repressió sense fre» que s'ha produit en el darrer any , «on l'Estat espanyol ha desplegat el seu caràcter autoritari i el seu feixisme fundacional per reprimir la lluita i blanquejar l'extrema dreta espanyolista».

Per l'EI «ja no són només els presos polítics, víctimes d'una hipocresia judicial i una farsa democràtica contínua que fa que siguin empresonats de manera totalment injustificada des de fa prop de dos anys, sinó que també són els polítics i activistes exiliats i la diana continuada sobre qualsevol veu que denunciï aquesta repressió». Han assegurat que «ens trobem amb una situació que s'alimenta de la complicitat d'un govern català mesell i gens efectiu. Dia rere dia veiem com els Mossos d'Esquadra són utilitzats com el braç executor d'aquesta repressió quotidiana»

El «retrocés en drets i llibertats no només afecta la lluita independentista» sinó que també «hem sigut espectadors de com es construïa tot un relat racista i perillós al voltant dels menors no acompanyats que dia rere dia malviuen als nostres carrers» o com «es qüestionava la obligació humana i moral de rescatar a qui es mor al Mediterrani».