L'Ajuntament de Cercs ha rebut un primer projecte de la planta incineradora de residus per part de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA), segons va explicar aquest dilluns l'alcalde, Jesús Calderer. La finalitat d'aquest nou pas en el futur de la incineradora és que els serveis municipals de l'Ajuntament avaluïn tècnicament el contingut del projecte i decideixin en 30 dies si tenen prou informació per elaborar un informe definitiu. «El document que ens ha fet arribar ara l'OTAAA és molt més concret i va més enllà dels punts genèrics», va assegurar l'alcalde. Calderer va voler deixar clar que aquest no és encara el projecte definitiu de la incineradora, que serà d'exposició pública i obert a les al·legacions de persones i entitats, sino que és un primer document realitzat per l'empresa EM Spain Waste & Treatment i que la OTAAA ha fet arribar als diferents organismes implicats perquè aquests facin una primera valoració i diguin si la informació aportada és suficient per a la posterior elaboració dels informes d'avaluació de la planta.

Un cop rebut el projecte, l'Ajuntament de Cercs té ara 30 dies per valorar el seu contingut. Calderer va exposar que l'enginyer municipal l'estudiarà detalladament i dins de les seves competències el consistori valorarà si cal demanar més informació a l'empresa per completar el projecte definitiu. «Per posar un exemple, si veiem que en el projecte no s'especifica prou bé el soroll que farà una caldera, doncs haurem de demanar més dades sobre la caldera en qüestió», va dir Calderer. Aquest primer projecte també l'han rebut els departaments d'Urbanisme, Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua. Sobre els informes que l'Ajuntament farà un cop analitzat detalladament el primer projecte, Calderer va afirmar que es podrien plantejar tres situacions, «una és que ho veiem bé, l'altra que no ho veiem bé i ens hi posicionem en contra i per últim que hi hagi una part que considerem que és bona però demanem rectificar-ne una altra».

Tot i el rebuig nascut des d'un primer moment al Berguedà en contra de la creació de la incineradora, la posició de l'equip de govern de Cercs envers la planta no ha variat. Calderer va exposar que «davant d'una inversió de 300 milions d'euros, 100 llocs de treball i tota l'economia que es pot generar al voltant de la incineradora, nosaltres d'entrada no podem dir que no. I més ara, després del coronavirus, amb la pressió econòmica que pot haver-hi a la comarca i al país, encara hem de dir amb més raó que el projecte s'ha d'estudiar per arribar a una conclusió final».