Dotze berguedans apassionats pel món de la ornitologia han creat un llibre sobre els ocells que es poden observar a l'entorn de Queralt. Es tracta d'una guia titulada 'Ocells de la serra de Queralt', que recull les principals espècies d'aus que habiten la serralada de Queralt a través d'una setantena de fitxes descriptives i gràfiques. La iniciativa ha estat impulsada per l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Berga.

L'obra ha estat ideada com una guia de camp que, després, d'unes pàgines introductòries en les quals s'exposen les característiques de la serra de Queralt, presenta les principals espècies d'ocells que hi podem observar.

Cada fitxa inclou una descripció de les característiques de l'ocell, el període de l'any en què el podem veure, els seus hàbits alimentaris, la zona on el podem observar i un apartat final de comentaris que permeten aprofundir en el seu coneixement. Cadascuna de les 69 fitxes incloses en la guia està il·lustrada amb fotografies de gran qualitat. Un dels autors de les imatges és l'exdirector i experiodista de Regió7, Jordi Comellas, aficionat a l'ornitologia i la fotografia de la natura.

El llibre es completa amb un apartat on es descriuen breument 32 espècies més que esporàdicament poden ser observades a Queralt. A més, també incorpora itineraris d'observació per diferents ambients de la serra de Queralt que poden facilitar l'observació de totes les espècies descrites.

Edicions de l'Albí s'ha encarregat de l'edició i producció editorial i la Diputació de Barcelona ha subvencionat una part del seu cost. En total, s'han editat 600 exemplars d'aquesta guia que es podrà adquirir a les llibreries de Berga, a l'Oficina de Turisme, al Santuari de Queralt i també estarà disponible en llibreries especialitzades d'arreu del país, amb un preu de 18 euros.

Els autors i autores del llibre han dedicat l'obra a Xavi Batriu Sibila, apassionat de la natura i la serra de Queralt que va perdre la vida el febrer de 2020.