Els municipis berguedans de la zona de la riera de Merlès encara no saben quantes de les multes interposades a visitants durant l’estiu podran acabar recaptant. Pobles com Borredà i la Quar –on els guàrdies rurals van sancionar més vehicles– han explicat a Regió7 que en alguns casos no es pot localitzar la persona infractora.

Aquesta circumstància està afectant especialment Borredà. El seu alcalde, Jesús Solanellas, diu que encara no han pogut cobrar cap sanció i que estan tenint dificultats per tramitar els expedients, amb la col·laboració del Consell Comarcal.

En canvi, la Quar sí que ja n’ha pogut recaptar alguna. De fet, l’alcaldessa, Marta Puigantell, apunta que hi ha hagut persones que s’han posat en contacte amb el municipi per sufragar la multa ràpidament, amb el descompte corresponent.

Durant aquest estiu s’han imposat 765 sancions en la campanya de vigilància a l’espai natural de la riera de Merlès. Es tracta de més del doble de les 350 que es van imposar el 2020.

Aquestes multes han estat imposades «un cop s’ha exhaurit qualsevol tipus de mediació i un cop els denunciats havien estat advertits i degudament informats», explica el conseller comarcal de Medi Natural, Pep Llamas. Per municipis, les Lloses és on s’ha posat més sancions, 186, seguit de Borredà, amb 160, la Quar amb 148, Lluçà amb 137, Santa Maria de Merlès 77 i , finalment, Sagàs amb 57.

Pep Llamas ha atribuït l’increment del nombre de sancions a «un augment del nombre de visitants» perquè aquest any s’han pogut banyar a la riera. El 2020 es va prohibir el bany a causa de la pandèmia i això va fer que hi hagués menys afluència de persones a la zona.

Davant l’augment de visitants, aquest juliol el Consell Comarcal del Berguedà –que té delegada la gestió de la riera– va reforçar la vigilància i les restriccions per evitar que els conductors aparquessin els cotxes fora de les 17 zones especialment condicionades i amb capacitat per a 68 vehicles. A part de la guarderia rural, el dispositiu especial d’estiu de vigilància de la zona va incorporar membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cercs (AVPC).