Castellar del Riu disposa, des de la setmana passada, de l’únic sismògraf del Berguedà. Es tracta de l’aparell que registra la magnitud d’un terratrèmol a l’escala de Richter. El municipi de l’Alt Berguedà va firmar un conveni de col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que ha permès la instal·lació de l’aparell, de tipus acceleròmetre.

Aquest sismògraf, col·locat a les immediacions del consistori, completarà el mapa d’aparells mesuradors de la Xarxa Sísmica de Catalunya, que permeten valorar i preveure episodis sísmics que es puguin donar arreu del territori. Fins ara, la zona no quedava prou coberta, ja que només n’hi havia a la cara nord del Túnel del Cadí (ja a la província de Girona), al santuari d’El Miracle, proper a Solsona, i a Oristà, al sud del Lluçanès. L’alcalde del municipi, Adrià Solè, ha afegit a Regió7 que l’ICGC buscava algun lloc a prop de Berga i arrecerat de l’activitat humana, i descarta que sigui per motius geològics.

S’espera poder desenvolupar alguna activitat formativa amb centres educatius el proper curs escolar. També es posarà un panell informatiu que explicarà què és un sismògraf i com funciona. L’ICGC será el responsable del manteniment de l’aparell.