El Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC), organitza la quarta jornada tècnica La volta catalana els dies 21 i 22 d’octubre al mateix poble de l’Alt Berguedà. La trobadatura sosten té l’objectiu de potenciar i donar a conèixer el valor patrimonial de la tècnica constructiva de la volta catalana. Enguany la jornada se centrarà en l’arquitectura sostenible, ja que la construcció amb volta catalana de maó pla és uns sistema totalment eficient i sostenible.

La tècnica en qüestió es fa a través de la disposició de maons epr la seva part plana. Això li dóna una major lleugeresa respecte a la construcció de voltes amb altres mètodes. Es tracta d’una tècnica amb diversos avantatges, entre els quals destaca el seu rendiment energètic, ja que genera frescor a l’interior quan fa molta calor a l’exterior, i a la inversa.

La sessió del primer dia tindrà caràcter teòric i, a través de les ponències de diversos experts, s’abordaran temes com l’arquitectura responsable i sostenible, la bioconstrucció, l’aplicació de la volta catalana en l’arquitectura sostenible, la volta ceràmica o el ciment natural de mina. El segon dia es farà una sessió pràctica, amb un taller de voltes de maó d pla.