La incidència de la covid-19 a les residències de la Catalunya Central ha començat a fer un repunt després de gairebé un mes d’afectació zero. Segons les últimes dades facilitades per la Generalitat, en el conjunt de les sis comarques hi ha cinc residències amb afectació (d’un total de 96), quatre les quals estan en la categorització vermella, el que significa que hi ha casos actius de covid-19, aparició de nous casos i brots en investigació. La cinquena està en el nivell taronja, el que suposa que presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d’espais de la residència.

Alhora, això també es tradueix en el fet que hi ha un total de 92 centres (el 95,8%) d’aquesta Regió Central que es troben en color verd, això és sense cap cas de covid-19. Les tres setmanes precedents aquests 96 centres s’havien mantingut en verd.

Al conjunt del Catalunya, un total de 25 centres residencials de serveis socials tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, 17 residències de gent gran, 6 centres de persones amb discapacitat, cap cas en residències de salut mental, i 2 centres del grup d’altres tipus de recursos residencials, com centres d’infància, per a persones en risc d’exclusió i d’altres.

Hi ha 70 persones residents que són casos confirmats de covid-19 (el 0,1% del total). Al llarg de la darrera setmana, hi ha hagut 2 defuncions per covid-19, mentre que hi ha hagut 16 ingressos hospitalaris de persones residents. Pel que fa als i les professionals, 113 han donat positiu (0,2% del total) els últims 14 dies; no n’hi ha cap d’ingressada. Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran, entre les persones usuàries hi ha 49 casos actius (el 0,1% dels residents) en 17 residències i 84 professionals afectats (0,2% del total).

Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha 11 casos actius de covid-19 entre els residents (0,2%), i 19 professionals afectats (0,3% respecte al total). Als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, no hi ha casos actius entre els residents, però hi ha 3 professionals afectats.

Vacunacions i cribratges

El 97,2% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi, i el 96,8% tenen la pauta completa. El 91,9% de les persones que viuen en residències de gent gran ja han rebut la dosi de reforç. Pel que fa als treballadors i treballadores, el 92,1% ha rebut la primera dosi i el 91,4%, la pauta completa.

La darrera setmana, que va del 14 al 20 de novembre, s’han fet 4.552 proves PCR i 627 tests d’antígens a les persones que viuen a les residències de Catalunya. Un 2,12% de les proves fetes han resultat positives. Als professionals se’ls han fet 12.376 PCR i 664 tests d’antígens, amb un percentatge de positivitat del 0,7%. La positivitat en la població general és del 5,31%.