Es posa en marxa un nou mercat amb productes agrícoles i ramaders de l'entorn de Montserrat. Aquest proper diumenge neix el nou mercat de pagès Origen Montserrat a El Bruc. Aquí, la presència serà quadrimestral. A Olesa de Montserrat, se celebrarà el primer dissabte de mes. És un mercat que organitzat el Parc Rural del Montserrat, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments d’El Bruc i Olesa. El nou mercat vol donar a conèixer el producte propi del Parc Rural, tomàquets i producte de l’horta ecològica, el formatge i el mató, l’oli, la carn de cabrit i vedella, i la mel.

En aquesta fase inicial hi haurà una desena de parades de productors de la zona. El mercat consta de tot un seguit d’activitats per a tots els públics com ara tallers, activitats infantils, rocòdroms i exposicions, unes activitats que es potenciaran quatre vegades l’any amb una gran Festa de les Estacions per tal que l’experiència dels visitants vagi molt més enllà que la simple visita a un mercat.

Aquest 2022 el mercat al Bruc tindrà lloc els diumenges 12 de juny, 9 d’octubre i 18 de desembre, i a Olesa, els dissabtes 2 de juliol, 3 de setembre, 1 d’octubre, 5 de novembre i 3 de desembre.

L’objectiu del Parc Rural del Montserrat a l’hora d’impulsar aquest mercat de proximitat "és modernitzar, dinamitzar i consolidar el prestigi de l’agricultura i del producte de Montserrat davant dels consumidors d’arreu del país i en especial de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental", segons han explicat fonts de l'organització. A més dels productes elaborats al territori, també es vol posar en valor l’espai agrari d’un altíssim valor i els serveis que ofereix el Parc Rural, com ara el recolzament als productors i elaboradors, ja sigui mitjançant obradors compartits, formació, o bancs de terres.

El mercat de proximitat Origen Montserrat s’inspira en els valors de sostenibilitat. L'organització es proposa tenir una cura especial a l'hora de reduir embalatges, materials d’un sol ús i residus en general. També es treballa amb les escoles i entitats dels municipis que acullen el mercat per tal d’oferir un ampli ventall d’activitats pròpies i identificadores del territori, i s’incorporarà un personatge, la Rat, una pagesa que explicarà en directe als visitants què és el que converteix l’espai rural de Montserrat en un territori tan especial i com és el dia a dia dels productors del territori.

 

Festa d'estiu a El Bruc

Aquest diumenge 12 de juny se celebra la primera edició del mercat Origen Montserrat coincidint amb el solstici d’Estiu. Tindrà lloc al municipi d’El Bruc, al Pati de Can Casas a partir de les 10h del matí i fins les 15h. S’hi podran trobar parades de matonaires i formatgers, horta amb producte fresc, llegums i mel, entre moltes altres. A més de comprar producte, també s’oferirà degustació als visitants.

Tothom qui ho vulgui podrà participar a les 9h a una Descoberta del Peudemont de Montserrat mitjançant una caminada per paisatges agraris singulars. A les 10.30h hi haurà un taller de contacontes a càrrec de De Moment Fantàstics, a les 11h un taller de destil·lació d’olis essencials a càrrec d’Arnau Amorós, a les 11.30h concert de l’Escola de Música, a les 12h showcooking i taller de planter a càrrec d’Alberto Blanco, a les 12h cuina en directe amb productes de Montserrat i de temporada a càrrec de Jordi Llobet, i a les 13.30h Vermut musical amb La Portàtil FM. A més, durant tot el matí hi haurà rocòdrom, exposicions i altres activitats infantils en una carpa on els infants podran pintar, fer origami o maquillatge.

També tindrà lloc el sorteig d’un lot “Bruquetíssim”, amb productes elaborats al Bruc, entre totes les persones que comprin al mercat i/o que finalitzin la gimcana. El sorteig es realitzarà a les 14:30h al mateix Pati de Can Casas.

Quatre estacions, quatre grans festes

Tot i que el mercat se celebra amb periodicitat mensual, quatre vegades l’any se celebrarà, coincidint amb el mercat, una gran Festa, que multiplicarà les activitats per a tots els públics per tal que l’experiència sigui molt més completa. Les dates previstes per a les festes de 2022 són:

Festa de l’Estiu

El Bruc

Diumenge, 12 de juny

Festa de la Tardor

Olesa de Montserrat

Dissabte, 1 d’octubre (primer dissabte de mes)

El Bruc

Diumenge, 9 d’octubre

Festa de l’Hivern

Olesa de Montserrat

Dissabte, 3 de desembre (primer dissabte de mes)

El Bruc

Diumenge, 18 de desembre

Montserrat, un espai emblemàtic

L’espai rural del Montserrat és un dels paratges més singulars de Catalunya. Amb uns conreus propis del Mediterrani (oliveres, cereals i vinyes), ramat que pasturen prats i boscos i la producció i elaboració ecològica de productes altament apreciats com els formatges i el mató, la mel, l’oli, els productes de l’hort i la carn dels boscos de pastura. A més, el paisatge entorn de Montserrat té un gran valor cultural i històric i un elevat valor simbòlic, que li donen un gran atractiu. És per això que cada any milers de visitants hi acudeixen per participar en activitats de natura, de meditació, experiències enogastronòmiques, visitar els diferents museus i indrets d’interès patrimonial o fer tota mena d’activitats d’ecoturisme.

El parc rural es va constituir el 2018. Integra els municipis del Bruc, Castellolí, Òdena, Piera, els Hostalets de Pierola, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Sant Salvador de Guardiola, Monistrol de Montserrat, Marganell, Sant Vicenç de Castellet, Abrera, Collbató, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Aquest Parc Rural t representa a una població de 102.545 habitants, i una superfície de 347,9 km2, i té una densitat de 295 habitants per Km2 fet que demostra que, tot i la proximitat amb la regió metropolitana de Barcelona, té un caràcter marcadament rural.