Segueix-nos a les xarxes socials:

La Cerdanya analitzarà la incidència del canvi climàtic en el futur de l'esquí

L'estudi durarà tres anys i buscarà definir els efectes a mig termini de la situació actual

La Cerdanya analitzarà la incidència del canvi climàtic en el futur de l'esquíArxiu/Miquel Spa

La Diputació de Girona, a través del projecte que executa amb altres institucions de l'Espai Català Transfronterer, estudiarà la incidència del canvi climàtic en les estacions d'esquí de la Cerdanya i la repercussió que els seus efectes poden tenir en l'economia local. Així ho ha remarcat el president de la Diputació, Pere Vila, a l'hora de concretar alguns exemples del que suposarà un estudi que durant tres anys analitzarà què comporta el canvi climàtic sobre el territori. L'estudi el realitzen la Diputació, el Consell dels Pirineus Orientals i el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA).

Vila ha explicat que «de ben segur que la neu entrarà en el debat perquè el canvi climàtic és una de les causes principals que no tinguem, al meu humil entendre, els nivells de neu que hi havia abans». El president de la Diputació ha argumentat que coneix la preocupació que hi ha a les comarques de muntanya sobre el futur de les estacions d'esquí i el descens de les precipitacions de neu en les últimes dècades, per la qual cosa ha remarcat que l'estudi servirà per posar negre sobre blanc en aquest debat. El projecte, amb una dotació d'un milió d'euros, està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament (FEDER), que hi aporta el 60%; el Consell dels Pirineus Orientals, amb el 18,9%; el CILMA, que hi posa el 9,5%; i la Diputació, amb el 6,6%.

Vila ha emfatitzat que «el més important de l'estudi és el que comença ara, aquesta feina prèvia d'anàlisi entre tots els agents implicats per tal que tothom hi digui la seva... que hi pugui haver unes conclusions finals, un projecte ferm amb recursos». El president de la Diputació ha apuntat que un dels reptes que té l'estudi és posar en comú la realitat de dos territoris que tot i la proximitat tenen realitats socials molt diferents.

Vila ha argumentat que «la singularitat del projecte és l'estudi del canvi climàtic, el qual té els actors principals en les grans ciutats perquè a les petites poblacions, i més a la muntanya, ja hi ha la sensibilització pel canvi climàtic». De moment els impulsors del projecte no saben com acabarà repercutint sobre el territori, però Vila ha remarcat que les administracions com ara les locals de la Cerdanya seran «actors principals» del projecte. En aquest sentit, Vila ha mostrat el seu convenciment que en les poblacions de muntanya com les de la Cerdanya també hi haurà observatoris del canvi climàtic.

Prem per veure més contingut per a tu