Pirineu adaptat sense fronteres

Una associació de la Cerdanya promou la creació de serveis i instal·lacions perquè les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda puguin continuar practicant esports d’aventura

Ride Again busca col·laboradors i finançament

Alexandre Chevalier amb el vehicle adaptat per circular per la muntanya a Cerdanya | RIDE AGAIN

Alexandre Chevalier amb el vehicle adaptat per circular per la muntanya a Cerdanya | RIDE AGAIN / Miquel spa. ur

Miquel Spa

Miquel Spa

Una associació cerdana amb el nom de Ride Again treballa per la creació d’un catàleg molt més extens que l’actual d’esports adaptats a persones amb mobilitat reduïda. L’entitat, amb seu a l’Alta Cerdanya, ha estat impulsada per l’Alexandre Chevalier, un jove que arran d’un accident en motocicleta pateix tetraplegia i es mou amb cadira de rodes.

Ride Again busca adhesions tant en l’àmbit públic com privat per tal que les persones amb discapacitat física de la Cerdanya i el Capcir puguin fer esports més enllà dels de pista o equip. Chevalier explica que «ens vam adonar que per fer esports de risc, d’aventura, els que ens transmeten més emoció, a la Cerdanya no hi havia gaires possibilitats». Tant és així que l’associació, que ja compta amb més de dos-cents socis, ofereix activitats esportives adaptades en disciplines com la bicicleta de muntanya, el salt en parapent, el vol, l’esquí o el kàrting. Es tracta d’activitats que Ride Again presta a persones amb discapacitat a partir de l’acord amb institucions o empreses, ja que a la vall, la gran majoria d’instal·lacions municipals existents no tenen el material ni els edificis adaptats a les persones amb discapacitats o mobilitat reduïda: «després de patir l’accident vaig voler tornar a practicar els esports que m’agraden i em vaig adonar que a la Cerdanya ho tenim tot a favor per fer esport, però no hi ha instal·lacions ni serveis adaptats». Amb aquest escenari, l’Alexandre va decidir muntar l’associació, establir acords, buscar subvencions i comprar material adaptat. Ja amb un bon catàleg d’activitats en servei, Ride Again ofereix a les persones discapacitades conduir per la muntanya amb quadrix, un vehicle especialment adaptat semblant a una bicicleta tot terreny. També ofereix sensacions adrenalítiques sobre l’asfalt amb un kàrting automàtic adaptat que es pot fer córrer en circuits com el del Pla de Sant Tirs, a l’Alt Urgell. Igualment, durant la temporada de neu, l’entitat te com a repte facilitar les activitats d’esquí adaptat amb la compra d’esquís adaptats. En aquest sentit, Chevalier ha lamentat que les estacions d’esquí tenen actualment una oferta molt reduïda d’esquí adaptat i que en els serveis de lloguer, el material és molt escàs. En la mateixa situació es troben els amants del parapent, amb molt poc material disponible i molt car. Per això, Ride Again ha mantingut contactes amb la Fundació Adis d’ajuda a les persones amb discapacitat de la Cerdanya per ampliar el seu camp d’acció i té sobre la taula l’objectiu de signar nous acords de col·laboració amb les administracions i institucions de la vall. La voluntat de l’entitat és comprar també veles adaptades per tal que els aficionats que han patit accidents puguin continuar aprofitant l’entorn pirinenc de la Cerdanya i el Capcir per practicar els esports d’aventura. Sense barreres ni fronteres.

Participació cerdana al Nomad Raid del Marroc

Per tal de visualitzar l’associació així com el fet que la discapacitat no ha de ser un obstacle per als grans reptes, l’Alexandre Chevalier ve de participar, amb el seu col·laborador Dimitri Dominguez, en el Nomad Raid del Marroc. La prova, realitzada tan sols amb vehicles de la marca i model Peugeot 205, ha portat l’Alexandre i en Dimitri a recórrer més de 5.000 quilòmetres des de l’estat francès creuant l’espanyol i, ja en el tram de competició, per les pistes africanes del Marroc. El seu ha estat l’únic vehicle adaptat de la competició. Ja de nou a Cerdanya expliquen que «ha estat una experiència increïble, d’ajuda entre tots i amb la gent del Marroc que ens trobàvem. Contràriament al que podíem pensar, no hem tingut problemes, tot s’acaba arreglant». La participació en la prova, de la qual se n’ha celebrat la quarta edició, té un caràcter solidari amb el transport de roba i material per a les poblacions locals com ara bicicletes.

Una vegada tornats de l’experiència, Ride Again posa a disposició del Peugeot 205 adaptat per a tothom qui el vulgui prova i, fins i tot, per tornar l’any que ve a la prova amb un nou copilot. Saben que la dificultat de compaginar una aventura com aquesta amb la feina i la vida familiar és complicat, però fan una crida als aficionats als viatges de la Cerdanya que vulguin provar-ho i, així, continuar un projecte solidari i de suport a l’esport adaptat.

Activitats obertes per mostrar el material adaptat

Totom és benvingut a Ride Again, tant persones amb discapacitat física com no així com voluntaris que vulguin col·laborar amb el seu temps com particulars o empresaris que hi vulguin aportar ajudes econòmiques. La inscripció anual com a soci costa quinze euros i es pot tramitar a través dels canals de comunicació de l’entitat, a la xarxa social Facebook Ride Again Association Handisports. Igualment, l’entitat organitza periòdicament activitats públiques com ara una trobada aquest mes d’abril a Osseja per mostrar la bicicleta adaptada quadrix.