Ahir ja s’enllestien els treballs d’asfaltatge del tram que va quedar més malmès per l’impacte de les roques, alhora que pràcticament ja s’ha completat la instal·lació de les barreres protectores a la base de la zona on hi va haver el despreniment.

Fins a final de novembre no es va poder començar a treballar pròpiament en la reparació de la calçada que va resultar afectada, d’aproximadament 50 m de longitud, ja que prèviament es van haver de fer totes les operacions de sanejament de l’àrea d’on es van desprendre les roques i terra. Un cop es van tenir les màximes garanties que no hi havia en aquesta zona material inestable que amenacés de caure, es va començar a treballar en la instal·lació de les xarxes de seguretat i, paral·lelament, en la reparació de la carretera.

L’esllavissada va tenir lloc el 4 de novembre passat a l’àrea del torrent de les Guilleumes, amb la caiguda de roques de gran tonatge. En tota aquesta zona que es va veure afectada, i com ja es va fer l’any passat amb els despreniments que hi va haver als Degotalls, s’han col·locat el que tècnicament es coneix com a barreres dinàmiques, xarxes metàl·liques flexibles i de màxima resistència que s’instal·len en horitzontal per aturar la possible caiguda de roques. Aquestes malles s’han posat al llarg de 90 metres de longitud i tenen una amplada de 4 metres, i estan pensades per amortir l’impacte de blocs de fins a uns 10 metres cúbics.

Abans d’aquesta tasca es va procedir a fixar algunes roques que havien quedat inestables, operació durant la qual cal recordar que van morir dos treballadors de l’empresa Inaccés Geotècnia Vertical, l’1 de novembre passat. Els dos operaris es van veure arrossegats pel mateix bloc que estaven perforant per estabilitzar-la.

Pel que fa a la carretera de Monistrol a Montserrat -que es va reobrir al trànsit quatre dies després del despreniment-, s’ha mantingut fins ara amb pas alternatiu regulat amb semàfors en el tram que quedava per sota de la zona de l’esllavissada per facilitar els treballs que s’estaven fent. Es preveu, però, que dissabte quedi completament normalitzat.